O bucătărie organizată implică multă atenție încă de dinainte de a te apuca de gătit. Secretul ei stă însă în micile borcane și recipiente, cu capac sau fără, care, atent alese, dau o notă de rafinament spațiului în care petrecem atât de mult timp. De fapt, depozitarea ingredientelor și ustensilelor a captat de-a lungul timpului atenția celor mai iscusiți dintre bucătari.

Ea poartă numele de ”Mis en place” și s-a ridicat la rang de artă, dar și procedură standard în bucătăriile profesioniștilor din domeniu, care știu că fiecare ingredient trebuie pus într-un anumit loc, în recipiente sau borcane speciale pentru depozitare.

Termenul se traduce prin expresia ”la locul lui” și a fost creat de faimosul Chef Georges-Auguste Escoffier, devenit în secolul al XVIII-lea un promotor al rafinatei bucătării franțuzești.




Se spune că Escoiffer și-ar fi creat un sistem folosindu-se de anii săi de experiență ca soldat în armata franceză, aplicând o ierarhizare militărească în bucătăria restaurantului pe care îl conducea. Fiecare obiect avea un rol bine definit, și lucrurile trebuiau făcute după o ordine atent stabilită anterior. Se pare că astfel a luat naștere ideea de ”mise en place”. Mai departe, acesta a implementat aceeași ordine și în sarcinile subordonaților săi, aducând, în ciuda milităriei aparente, o stare de calm în bucătărie.

De fapt, mise en place-ul are ca scop organizarea și creșterea capacității de concentrare în bucătărie. Pregătirea ingredientelor în recipiente speciale te forțează, practic, să citești rețeta întâi - un pas pe care mulți bucătari îl sar, în vâltoarea pregătirilor. Ma apoi, dacă nu ești nevoit să cauți un ingredient în timp ce mărunțești o ceapă, te poți concentra la ce ai de făcut și poți acorda fiecărui pas din rețetă întreaga ta atenție, evitând astfel capcana multi-tasking-ului.







Beneficiile mise en place-ului acasă

Specialiștii sunt de opărere că această artă își îndeplinește rolul cel puțin la fel de bine și în bucătărila noastră de acasă, chiar dacă nu gătim atâtea feluri de mâncare ca la un restaurant.

Bucătarii amatori adesea trec rapid printr-o rețetă, pentru a scurta timpul dedicat gătitului, și în mijlocul rețetei își dau seama că le lipsește un ingredient sau nu și-au pregătit ustensilele necesare din timp. Cu mise en place-ul făcut, nu mai apar astfel de surprize. Te obligă să citești rețeta de la început la sfârșit și să-ți pregătești ingredientele din timp. Și, de când mâncăm mai mult pe acasă, se poate spune că mise en place-ul a devenit un element existențial și în bucătăriile noastre.

O mai bună organizare te ajută să gătești curat, transformând spațiul de lucru într-unul impecabil de-a lungul întregului proces. E simplu: dacă te pregătești din timp, poți să cureți pe măsură ce termini de folosit ingredientele și, implicit, la sfârșit, vei avea mai puțin de curățat.




Dacă restaurantele sunt dotate cu tot felul de ustensile de organizare si depozitare, acasă va trebui să devii chiar tu un bun organizator.

Desigur, poți găsi la orice butic mici organizatoare de bucătărie, dar noi astăzi îți propunem câteva soluții care să-ți pună bucătăria în lumina reflectoarele, ca în propriul tău ”cooking show”.

Pentru accesorii, spre exemplu, am creat pentru tine suportul de ustensilepentru gătit din ceramică Blue Lagoon, finisat maiestuos cu linii atent lucrate, în care chiar și cel mai pretențios privitor va putea admira contrastul texturilor creat între luciul glazurii și zonele mate ale lutului.



Partea frumoasă este că acest suport din ceramică pentru ustensile de gătit sau pentru lingurile și spatulele de lemn  (ale cărui culori ne aminteșc de vacanțele exotice și jocul nisip-apă) este multifuncțional și poate găzdui tot ce ai tu mai mare nevoie să fie la îndemână, nu doar ustensile: poate fi locul în care așezi pastele la îndemână când micii gurmanzi din casă vor ceva bun sau poți avea mai multe astfel de suporturi în care să pui mirodeniile care fac preparatele tale să fie cele mai gustoase din lume.

Pentru asta, am creat același borcan ceramic Blue Lagoon, cu capac. Un astfel de element versatil nu poate lipsi din bucătăria ta!



Și pentru că dragostea pentru artă ne deschide multe căi pentru a descoperi frumusețea, am creat și un borcan mai mare din colecția Blue Lagoon, de 800 de ml, tot din ceramică și cu capac, care te duce cu gândul la zilele în care marea e agitată și vântul mai puternic. Culorile se întrepătrund fascinant, iar urmele de pensulă îți reamintesc că fiecare piesă este unicat. Poți pune în el ierburile uscate, să le ai la îndemână, sau poate chiar câteva bomboane pentru o gustare dulce după masă.




Dacă îți place contrastul texturilor, dar azuriul nu își găsește loc în bucătăria ta, am creat special pentru tine un suport de ceramică alb cu glazură lucioasă, care iese în evidență datorită bazei ce păstrează culoarea și textura lutului așa cum și strămoșii noștri îl prelucrau. Poți completa colecția cu borcanele albe cu capac cu acelasi design.





Pentru un strop de culoare, însă, poți alege borcanele sau suporturile ceramice decorate cu măceșe, iar primăvara va poposi mereu în bucătăria ta! Ele vor pastra proaspete alimentele, condimentele sau plantele sau fructele deshidratate pentru ceai. Nouă ne place să folosim borcanele cu capac pentru cereale, paste făinoase, semințe sau bomboane.


Borcanele inscripționate cu numele alimetelor pentru care sunt destinate sunt cunoscute în rândul bucătarilor deja de mult timp. Ce spui despre varianta modernă a recipientelor de depozitare a alimentelor personalizate? În ce ordine ai aranja borcanul pentru Cafea, borcanul pentruZahăr și borcanul pentru Ceai?


Nu în ultimul rând, de văzut și cutiile cadou din lemn - Baking Fun - Alb sau  Baking Fun - Bleu care sunt o idee bună pentru oferit pasionaților de gătit. Cele două borcane din ceramică cu capac, șorțul de bucătărie și lingura din lemn, le vor aduce bucurie de fiecare dată în bucătărie.



Și acum, la bucătărit!