Socată - reţetă
Luna mai este perfectă, începe să se încălzească și înfloresc pe rând cele mai delicate și mai parfumate flori. Printre primele semne că se apropie vara este atunci când grădina devine scena unui spectacol al miresmelor și culorilor.
Socul este cel care ne bucură cu mirosul dar și cu gustul sau inconfundabil. Cu toții ne amintim ce gustoasă era șocată din copilărie făcută de bunica…
Grădina noastră este înconjurată de arbuști care ne învăluie săptămâni la rând cu minunatul miros al florilor de soc.
Abia ateptam să se deschidă primele flori ca să
putem pune borcanul cu socată la soare. Pentru că vrem să savurăm și la iarnă
gustul minunat al florilor de șoc, culegem cât putem și preparam la rece un
sirop sensational, rețeta o veți găși într-o postare ulterioară.
Mai jos vă povestim rețeta pe care am urmat-o pentru o socată perfectă.
Aveți nevoie de:
·
un
borcan de 5 litri
·
10
– 15 flori de soc mari cât palmă (nouă ne place un gust mai
intens de flori)
·
500-600
gr zahăr
·
3
lămâi
·
drojdie
proaspătă cât se ia cu 3 degete
·
sau
1 linguriță rasă boabe de orez
·
apă
plata cât să umple borcanul.
Florile de soc se spală sub jet de apă pentru a
le curată de praf și insecte, noi le-am cules după ploaie, și nu a mai fost
nevoie să le spălăm. Se rup codițele și se pun în borcan.
Se adaugă zahărul, drojdia sau boabele de orez,
zeama de la lămâi și cojile tăiate felii, apoi se umple borcanul cu apă și se
amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul.
Borcanul acoperit cu o farfurioară se așează la
loc cald și însorit pentru 2-3 zile. Timpul de fermentate depinde cât de mult
va doriți ca șocată să fie de acidulată. Cu cât stă mai mult cu atât gustul
devine mai intens.
Când considerați că este pe sufletul
vostru, trebuie să o turnați prin strecurătoare în sticle și să o puneți la
frigider.
Noi suntem mari iubitori de socată
rece!
Să aveți poftă!
Lasă un comentariu