În lumea noastră modernă, extra-urbanizată și în mare viteză, simțim adesea un zbucium între a te simți ca și cum nu ai destule sau, din contră, copleșit de excese. Putem să ne balansăm în derivă între aceste două extreme, în încercarea de a ne găsi echilibrul, liniștea.


ceramical-terracotta-collection-winter-forest-landscape

Ne dorim case mai mari, mașini noi, electronice scumpe, vacanțe de postat pe Instagram. Pe de altă parte, ne găsim copleșiți de muncă, până la nivelul autodistrugerii și al medicațiilor pentru a face față stresului.


Suedezii par să aibă leacul pentru acest cerc vicios. Se numește lagom. Semnifică nici prea puțin, nici prea mult, cât e de ajuns. Termenul vine de pe vremea Vikingilor, când cornul de vin sau bolul de supă era trecut de la unul la altul. Dacă ai fi luat mai mult decât porția ta, nu ar fi rămas destul pentru toți. 


Originea termenului este dativul plural al cuvântului lag (“lege”), în cazul dat referindu-se nu neapărat la legea în sens juridic ci la bunul simț. O traducere deci ar putea fi “conform bunului simț”. La englezi e suitable, la norvegieni e passe, la ruși e norman’lo. Curios este că și în română avem un termen împrumutat de la otomani, așa cum au și albanezii, și anume taman. Sensul ar fi de exact, perfect, originea cuvântului fiind din arabă.


Lagom, sau taman, cum vreți să îl numiți, este o mantra a moderației, a aprecierii a ceea ce ai și știind cât îți trebuie pentru a te simți mulțumit. Suedezii aplică lagom la orice – la modul în care muncesc, la bunurile pe care le dețin și la mâncarea pe care o mănâncă. Este un concept bazat pe cercetări care arată că ai nevoie doar de atât cât este necesar să te facă să te simți fericit. Oricât de puțin în plus și nu mai ai cu adevărat o experiență mai ridicată a fericirii. Este vorba desprea a avea o prăjitură și a nu o mânca pe toată.


ceramical-bol-ceramica-albastru-macarons-cafea

Suedezii își umplu viața cu obiecte practice, bine făcute, frumoase și care au sens și scop. Designul suedez plasează o emfază asupra a avea acasă lucruri care aduc plus valoare. Nu veți găși suedezi care își cumpără o cămașă doar pentru că este la reduceri, sau un pat care “e bun pentru moment”. Suedezii cred că designul și calitatea trebuie să fie prezente zi de zi, nu doar la ocazii speciale. Și dacă ceva este funcțional, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie și frumos, și viceversa. 


Să ai o casă lagom nu înseamnă totuși să ai o casă cu o estetică suedeză. Nu ai nevoie de pereți albi și pardoseală de lemn ca să experimentezei lagom. E vorba despre a experimenta și alege elemente pe care le iubești și despre a crea un echilibru pentru tine, indiferent de gusturi.

ceramical-obiecte-decorative-ceramica-verde-menta-roz-alb-planta

Raftul cu obiecte decorative din ceramică în culori pastelate

Este o neînțelegere în a crede că lagom înseamnă minimalist. Lagom nu este despre a tăia de pe lista ci mai degrabă despre a aduce acasă doar lucruri care îți îmbogățesc viață. Când te uiți în jurul tău, vezi lucruri de care te bucuri, care sunt bine făcute, pe care le folosești în fiecare zi? Câteva feluri prin care poți integra lagom în casa ta sunt:


Alegea calitatea în locul cantității

Alege obiecte care sunt durabile, de care ai cu adevărat nevoie și pe care le iubești. 


Uită de trenduri

Alege designuri atemporale, care vor dura o veșnicie. Oricând poți schimba micile elemente, florile, bețișoarele parfumate, pozele din rame.


ceramical-obiecte-decorative-bol-ceramica-neagra-evantaie-chinezesti

Totul este important

Consideră tot ce este în casa ta că fiind important, de la prosoapele de baie până la ce săpun folosești. Atunci când dai importanță fiecărui obiect de la tine de acasă, poți schimba felul în care te simți când le folosești. Când îți umpli casă de obiecte pe care le iubești, întregul loc devine primitor, pașnic și special.


ceramical-suport-ceramica-ustensile-bucatarie-ghiveci-plante
ceramica-boluti-ceramica-teracota-bucatarie

Cumpără lucruri de zi de zi

Cumpără lucruri care se curețe ușor, nu sunt fragile și nu trebuie păstrate pentru ocazii speciale. O casă lagom este un spațiu intim în care se simte că trăiește cineva, fără porțelanuri de China încuiate în biblioteci, fără carpete pe care nimeni nu poate călca. 


ceramical-veioza-abajur-ceramica-neagra-home-deco
ceramical-ilumiat-veioza-abajur-ceramica-teracota-living

Alege simplitatea în detrimentul împopoțonării

Estetica suedeză este despre a releva forme simple, linii curate și despre materialul din care un obiect este făcut. Lasă frumusețea inerentă a unui produs natural să strălucească printr-un design simplu.

Inspirați de aceste idei, în atelierul Ceramical, am creat aceste corpuri de iluminat din ceramică , ce proiectează lumini şi umbre care crează o atmosferă specială şi iți influenţează starea de bine.