DESPRE CERAMICAL


Bine ai venit în atelierul Ceramical!

Ne bucurăm că ne-ai trecut pragul şi te invităm ca în rândurile care urmează să ne cunoşti mai bine şi să îţi povestim câte ceva despre dragostea pentru olărit şi despre stilul de viaţă propus de noi!

De ce numele ăsta?

Pentru că, după cum este ușor de ghicit facem obiecte ceramice. La roata olarului, din lut. Ceramice, deci mai general, mai amplu, pentru că vrem să ne şi distanţăm un pic de clasicismul obiectelor făcute la roată, aducem zona de design de obiect în prim plan. Vrem să venim către voi cu lumânări, corpuri de iluminat, diverse alte vase de interior şi de exterior. Vom încerca odată cu trecerea timpului să aducem şi alte câteva tipuri de vase, dar mai avem de lucru la prototipuri.

Esenţa – şi promitem să ne ţinem cât de mult de ea, va fi o parte a identităţii Ceramical - şi anume vasul nud, dezgolit. Vrem să lăsăm pereţii vasului să fie curaţi, neacoperiți, neîmpopoţonaţi. Vrem să vă puteţi bucura de căldura unui vas sigilat cu pământ fin – terra sigillata şi lustruit cu piatra. Uneori alegem să folosim şi glazuri. În general însă, vrem că vasele noastre să atragă prin ele însele, prin fineţe, prin greutate şi formă, prin textură.
                 


                                          noi învârtim pământul!De ce avem CERAMICAL aici, la București și la Siliștea Snagovului?

Preocuparea pentru olărit a început prin 2015, mai mult ca o joacă, dar a devenit foarte pasionantă, atât prin perfecţionarea formelor cât şi prin descoperirea, folosirea și pe alocuri modernizarea unor tehnici antice. De aici a venit o trecere in mod natural spre o altă formă de exprimare a graficianului, si anume a creării și dezvoltării de obiecte 3D. De altfel, lucrul cu lutul este dragoste veche, încă din vremea școlii! Brand Designerul & Ceramistul din umbră brandului Ceramical sunt eu, Lidia Alina Nicolae (Mircea). Sigur mă știți ca grafician, de pe la expoziții, ca mămică, artistă, biciclistă, care se mai ocupă și cu grădinăritul și gătitul. Afacere de familie, de breaslă, de suflet. Deci încă din 2015, cu mic, cu mare, facem să renască ceramica de Siliștea Snagovului.


                Prin atelier cum e?

Ca-n atelier! Uneori ordine, alteori debandadă.

Umblăm cu lut, se face praf, nu e farmacie. Dar e un spaţiu de lucru cald şi primitor făcut într-o casă bătrânească de la 1900 pe care am încercat să o renovăm şi să o păstrăm cât mai aproape de caracterele ei originale. Dar mai avem de lucru.

Pe rafturi ne-am sistematizat vasele care asteaptă fie să între la cuptor, la copt, fie să treacă la răzuit, sau la pozat, fiecare cu stadiul lui, cu viaţa lui. Le uscăm lent, le aranjăm, le alegem, şi, mai ales, umblăm cu grijă. Piesa de bază este roata de olărit, electrică, deşi căutăm şi sperăm să găsim şi unele vechi. Încet încet creşte şi numărul ustensilelor în stil chirurgical, nu de alta, dar de la roată până în cuptor vasele trec şi pe la ceva operaţii estetice, asta ca să iasă perfecte în imperfecţiunea lor.

Şi atelierul se extinde oricum afară în curte, la cuptoare, unde natura e aproape de noi în fiecare zi.           


Cum se face că...?

Ulterior mai multor discuții cu prietenii noștri de la Școala de la Piscu, care ne-au și ajutat la începuturile acestui drum, am fost și suntem în căutarea olarilor de demult atât pentru discuții, traininguri cât și pentru schimb de experiență. Astfel, am constatat cu tristețe că de la an la an au rămas tot mai puțini, abia mai găsind câte unul pe ici-colo. Ne-am promis că îi vom căuta și vom încerca să aducem în față voastră idei bune, tradiții strămoșești și mai ales, gânduri curate, povești, de pe acolo pe unde oamenii încă mai învârt pământul. De pe la Baia Mare, de la Suceava, de la Horezu, de prin Dobrogea, și de pe cine știe unde. Și pe toate le-om frământa, le-om trage, le-om învârti, le-om centra și ridica pân-or prinde ștaif și-or purta cu mândrie numele Ceramical. Mai multe detalii despre tehnică și fotografii din atelier puteți găsi pe blogul nostru: oneceramical.blogspot.comCe propune Ceramical?

Propune un stil de viață liniștit, atent, cinstit, chivernisit, în pas și ritm cu natura. Propune obiecte atent și cu dichis lucrate. Elitiste pe alocuri, de mare finețe, cu o viziune contemporană care vrea să pună în prim plan creativitatea și nelimitatele posibilități ale unei tradiții pur românești.

Propune linii de o mare eleganță, atingeri lucioase, fără spoială, fără „artificii”, deseori chiar obiecte de o simplitate debordantă. Credem uneori că atunci când un vas de lut atinge forma lui perfectă, când piatra, apa și focul l-au întărit, dacă a rezistat, atunci nuanțele și puterea lui vor dăinui milenii. Din lut se naște și în lut se va întoarce, arătând peste vremuri o față nouă, care nu e de pe aici, e chintesența unui nou val de ceramică, globalizată însă locală în același timp.  

Propune întâlnirea zilnică dintre un vin bun, o carte faină, timp cu cei dragi și cum să îi faci să rămână cât mai mult la poveşti în compania unor obiecte demne să fie omniprezente. Că e bunul gust sau doar de dragul unei colecții, vrem să avem cumpărători fericiți, care revin la noi cu încredere, cu care povestim și cu care ne împrietenim.

        

Oale? Castroane? Străchini? Ceramică la roată?

De care?

Boluri, și mici și mari, da facem! Abia așteptăm să ne vedem pe mesele și etajerele voastre (sâc)!

Încercăm să pregătim și obiecte pentru evenimente – dar pentru asta trebuie să ne scrieți, și, da, vă facem o propunere de nerefuzat. Corpuri de iluminat – cu ele ne mândrim tare! Lumânări? Da, clar, mai mici, mai mari, toate frumoase! Cât de curând și unele trase perfect pentru exterior. Și câte și mai câte idei, că doar de aia avem brand designer, ca să pregătim noutăți pentru voi. Pregătim perfecțiunea imperfecțiunii vaselor ceramice făcute la roata olarului, tradițional, românește, cum se făcea odată! Împrumutăm ceva și din tehnica de lustruire cu piatra de pe vremea dacilor, pentru că olăritul e tradiție veche pe meleagurile noastre.

Despre daci și lustruitul vaselor cu piatra, frumos ne povestește Daniel Leș. Olar, dac liber din Maramureș ale cărui istorisiri le poți asculta la nesfârșit.

Propune ceramica neagră, într-o abordare nouă, modernă, despre care am scris și pe blog. Nu umblăm cu cioara vopsită, chiar le considerăm emblematice prin eleganța lor pentru brandul Ceramical. Îndrăznim să ne comparăm și credem că prin încorporarea unor tehnici asiatice, a unui design nordic, și ale unor detalii originale, am reușit să aducem ceramica neagră făcută în România la un nivel superior și suntem tare mândri de asta. Începând de acum există ceramica neagră de Siliștea Snagovului. 

                


        


Ce face şi nu face Ceramical?

Compromisuri, asta nu facem!

Ne place să fim oameni serioşi şi ne plac lucrurile bine făcute, cu simţ de răspundere. Aşa ca puteţi fi siguri că procesul prin care trece lutul de la bulgărele de pământ la obiectul bun de folosit, este respectat cu sfinţenie. Nu sărim etape şi nu grăbim desfăşurarea firească a lucrurilor. Vasele modelate pe roată sunt finisate cu cea mai mare grijă şi atenţie, lăsate la uscat în tihnă...cât au nevoie şi apoi arse încet până în jur de 1000 de grade Celsius, temperatura potrivită pentru ca obiectele să devină rezistente şi bune de folosit, cu bucurie, zi de zi.

Fiecare obiect este unicat. Modalitatea de creare a acestor obiecte le face unice. De aceea, culoarea, formatul și textura sau amprentele pot varia de la o piesă la alta, dar acestea trebuie privite ca pe o garanție a unei lucrări realizate manual.


Pe cei ce vor produse industriale, toate o apă și-un pământ, cum s-ar zice, îi asigurăm că există alte centre de unde vor găsi cu siguranță produse faine, de făcut sarmale sau mai știm noi ce bucate alese. Sau...Ikea? Emag? Etc.

 

Sunt scumpe vasele de lut vândute de noi?

Sunt accesibile pentru toată lumea! E important pentru noi să avem produse pentru toate buzunarele. Am putea spune: "N-au preț domne, n-au!" Prețul e doar o imagine strânsă ghemotoc într-un portofel. Sunt prețuri gândite și așezate la locul lor. Totuși, în breasla asta, încercăm să supraviețuim, însă trebuie să fim sinceri cu voi atunci când afișăm un preț, el reflectă mai mult decât se vede. Nu e doar trudă, nu e doar lut, apă, foc, timp, dezvoltare de concept, ci prețul e în așa fel așezat încât să susțină promisiunea că vom fi aici mult timp, că vă vom aduce produse noi în fiecare an, la fiecare sărbătoare, în fiecare dimineață și seară, în ritm încet și așezat! Chiar dacă nu se poartă pe plaiurile mioritice, dacă cine știe cum credeți că trebuie să negociem, avem în echipă omul potrivit, așa că...nu va jenați, însă, să nu devină obicei!


Unde ne găsiţi?

Curând vom avea porţi deschise la atelier și dacă zeii lutului nu ne vor fi potrivnici, vom încerca să fim prezenți și la târguri.Vă vom da de veste din vreme.

Până atunci, dacă vă aduce Prima Evadare, vremea bună, o ieşire cu barca, un pescuit, sau simpla dorinţă de a ne cunoaşte, prin Siliștea Snagovului, aruncaţi buzduganul din vreme.   

Un Cer Amical (vă dorim)!


 


BRAND DESIGNER & CERAMIST – Lidia Alina Nicolae (Mircea), pentru mai multe povești cu și despre ea, vizitați: www.lidiaalinanicolae.ro