Astăzi vrem să vorbim un pic despre căsuțele de flori, despre ghivece. Ca și atunci când cauți să îți cumperi o casă, și în cazul florilor e la fel. Trebuie să îți cunoșți florile, plantele, să investeșți timp și dragoste în alegerile pe care le faci. Altfel, riști să îți superi plantuţele, și nu îți dorești să ai plante supărate, ci unele care să emane fericire și să arate grija pe care le-o porți.

Ultima perioadă a indicat o cerere din ce în ce mai mare de plante în și pentru  ghivece, atât pentru amenajarea curților cât și a balcoanelor și apartamentelor. Doar mulți dintre noi muncim de acasă. Și iată cât de importante redevin deodată ghivecele, jardinierele sau containere de flori. Și asta în contextul în care o mare parte din florile vii cumpărate în România ajung să fie plantate în vase și nu direct în sol. 




           Grădinăritul în sine este la mare modă anul acesta, dar la și mai mare modă este să căutăm ghiveciul potrivit. Și cum se apropie primăvară, merită să dăm un ochi informat să vedem care dintre florile noastre trebuie transplantate, care are nevoie de supliment de pământ, care pare să sufere pentru că a ajuns prea mare pentru ghiveciul pe care îl are.

Discuția e amplă, dar încerc să o simplific. Datele problemei țin de tipul de plantă, mărimea ei, dacă e de interior sau de exterior, de decorul general în care va fi așezată, dacă abia urmează să o cumpărăm sau doar urmează să o transplantăm. Apoi, dacă vorbim despre ghivece, în primul rând trebuie făcută distincția între ghiveciul mască și ghiveciul de ceramică cu farfurie. Răspunsul la cele de mai sus ne va ghida ușor ușor spre decizia potrivită.

Când ne gândim la flori, că sunt petunii, mușcate, craițe, iriși, orhidee, ne plac toate. Dar, cum ne-am mutat la țară, suntem mai permisivi, le potrivim în tot locul și ne bucurăm de ele în funcție de anotimp. Revenind, știm că mai sunt multe alte feluri de plante, că sunt bonsai, cactuși, citrice, suculente sau plante aromatice, fiecare are nevoie de un ghiveci potrivit.




Acum, despre ghivece. Ele pot fi din plastic, ceramică, sticlă sau din metale inoxidabile, din ciment sau cine știe ce material folosit la vreun print 3D. Ghivecele au cele mai diferite forme, înalte, joase, rotunde, ovoide, suspendate, mici și mari. Modul în care se dezvoltă plantele depinde în mod esențial de ghivecele pentru plante, însă și de solul ales, de modul de udare, de substanțele nutritive pe care i le dăm plantei. 
           

Fiecare tip de ghiveci are evident avantaje și dezavantaje, fie că este vorba de preț, de dimensiune, de cât este de casant pe timpul iernii, de cât este de rezistent. Noi unii rezonam cu ghivecele de ceramică. Nu că nu ne-ar place câte un ghiveci din ciment, dacă e într-un spațiu industrial, sau o oală veche sau un ghiveci franțuzesc de piatră într-o grădina stilată.



                                    Sursa: Pinterest


                                     Sursa: Pinterest


                                    Sursa: Pinterest 


Ghiveciul de ceramică oferă avantajul durabilității, al unor forme foarte variate, al unui anumit tipic de colorit și decor. Și încă ceva, dacă decizi să îți faci câteva ghivece din ceramică, poți să le așezi frumos într-o colecție de vase ceramice pe același tipic, pe gustul tău. Noi ți-am sugera să pui la unison câteva ghivece cu o vază și, eventual o lumânare de grădina cu suport din ceramică.











          Avantajele pe care le vedem și care sunt date de plantarea în ghivece și nu direct în sol, sunt date de multiplele forme, dimensiuni și culori ale ghivecelor, de faptul că îți poți amenaja o grădină chiar și dintr-un spațiu mic, cum ar fi pe balcon precum și faptul că scapi de curățat buruienile.

    

Partea mai delicată, plantele au nevoie de o atenție mai mare, deoarece substratul sau pământul din ghiveci este într-o cantitate mai mică deci trebuie să administrați plantelor îngrășământ destul de des. O mare atenție trebuie acordată și udatului. Excesul de apă sau lipsa acesteia poate ucide plantă. Că urmare, o altă discuție ar fi legată de ce tip de ghiveci ceramic să alegem – cu sau fără gaură. Depinde, dacă vrem să permitem drenarea apei în exces, alegem ghivecele cu gaură și farfurie de scurgere. Însă, dacă știm bine ce facem și ne cunoaștem plantele, nu e vreo problema să alegem ghivece fără gaură.






Un alt factor de luat în calcul, iarnă, dacă vasul nu este protejat, pământul poate să înghețe. Iar odată cu el vor îngheța și rădăcinile plantei, ceea ce o poate compromite.

Alte câteva avantaje ale ghivecelor, în general: putem avea plante care nu sunt adaptate la solul pe care îl avem în curte, putem schimbă florile în funcție de sezon, mutându-le în solar sau seră pe timpul iernii, poți lua cu ține plantele când te muți, scapi de bolile și dăunătorii din sol.

 

            În orice caz, noi am început să ne mutăm florile în ghivece ceramice, și am observat că le merge mai bine și sunt mai fericite.