Astăzi ne-am propus să vorbim un pic despre două dintre cele mai răspândite materiale atunci când vine vorba de ghivece pentru flori. Așadar, importanța distincției dintre vasele de teracotă sau ghivecele de teracotă și ghivecele ceramice. Cu toate că cele două au multe aspecte în comun, există și o suită de diferențe specifice care fac că anumite plante să fie mai potrivite pentru una sau cealaltă variantă. Să privim mai atent la detaliile, beneficiile și părțile negative oarecum ale acestor ghivece populare și atât de îndrăgite, împreună cu plantele care se potrivesc în fiecare dintre ele.


Ghiveciul de teracotă

Teracota sau lutul ars, argila scoasă din cuptor fară alte intervenții, este de departe cel mai ușor de recunoscut material din lumea ghivecelor. Probabil că am văzut cu toții sute de felurite ghivece din lut, având acea culoare ruginie și patinată de vremuri. Și totuși, cu toate că sunt foarte comune, ghivecele din lut ars nu sunt mediul ideal pentru orice plantă. Motivele pentru care unii nu vor alege ghiveciul de teracotă sunt exact cele pentru care alții e posibil să aibă nevoie de unul. Mai exact, acest tip de ghiveci este făcut din lut, material cu o porozitate ridicată, de natură să lase mai multă umiditate și mai mult aer să treacă. Majoritatea dintre aceste vase din lut pentru flori au o gaură de scurgere (de unde și nevoia unei farfurii care vine împreună cu ghiveciul). Plantele care se înscriu în echipa de teracotă sunt cele care depind de aceste caracteristici ale ghiveciului pentru controlul umidității din sol. Astfel, e un datum că majoritatea plantelor de apartament preferă să aibă un sol ceva mai uscat decât prea umed iar ghiveciul de teracotă este făcut tocmai pentru a nu lasă rădăcinile plantelor să stea în apa care băltește. Pentru plantele care provin din clima aridă, un drenaj excelent este nu doar indicat, ci indispensabil.

Iată și câțiva dintre colegii din echipa de teracota:

Suculentele

• Cactușii

• Ierburile mediteraneene

• Phalaenopsis Blume, cunoscută în mod obișnuit că Orhidea de molie

• Peperomia • Pilea (Money Penny), unii zic și Planta plăcintă

• Hoya (gen de plante tropicale)

• Dracaena trifasciata - Este cunoscută cel mai des sub denumirea de plantă de șarpe, Sabia Sfântului Gheorghe, Limba soacrei și Cânepa de șarpe.

Toate aceste plante preferă perioadele uscate înainte de fiecare următoare udare. Aceste perioade mimează ritmul naturii, de ploaie urmată de perioade însorite pe care ele o găsesc în mediul lor natural.



Ghiveciul din ceramică

La o primă vedera ai putea să crezi că ghiveciul de ceramică nu este altceva decât un ghiveci de teracotă frumos colorat. Și totuși, ghivecele de ceramică sunt în mod obișnuit glazurate cu un strat lucios care previne uscarea solului cu aceeași rapiditatea cu care ar face-o într-un ghiveci neglazurat, de teracota simplă. Unele ghivece de ceramică nu au găuri de scurgere deloc, ceea ce înseamnă că rădăcinile vor sta în condiții de umezeală.

Dacă alegem deci acest tip de ghiveci, ar fi bine să alegem pentru el și o plantă care face față apei care stagnează. Și totuși, dacă avem mare grijă să nu udăm prea abundent solul, e cu siguranță posibil să folosim acest tip de ghiveci pentru plantele de apartament. Însă, o variantă de mijloc este să optăm pentru ghivele ceramice cu gaură de scurgere. Chiar și așa, glazura aplicată pe ceramică vă face că aceste ghivece să rețînă mai multă umiditate decât ghivecele de teracotă.

Plantele care se pretează cel mai bine la ghivecele de teracotă sunt cele care preferă un sol umed în mod uniform, în general cele adaptate de la condiții de mediu umede. Câteva ar fi:

• Golden Pothos – Iedera Dracului

• Spider Plants – Planta păianjen

• Baby’s Tears – Pillea Depressa – Lacrimi de înger.

Evident, unul din marile avantaje pe care ceramica o are față de teracota este cum arată. Prin comparație cu toate culorile, modelele și stilurile pe care le putem găși pe ceramică, teracota poate să pară un pic fadă (deși noi zicem că nu e așa). Dacă vrem totuși să plantăm plante din echipa teracota într-un vas ceramic fară găuri de scurgere, câteva mici modificări vor face o mare diferență. Astfel, un strat de pietriș, pietre de rău pe fundul vasului ceramic pot să acopere și să creeze o distanță pentru vasul în care se află planta, folosind vasul de ceramica cu rol de mască, țînând rădăcinile departe de apa.

Orice alegere e bună până la urmă, atâta vreme cât vouă place și plantele sunt fericite. Până la urmă, alegerea e și subiectivă, nu doar obiectivă. Până la următoarea postare, soarele crească plantele mari și frumoase.