Dacă vine vorba despre cafea, sau diversele derivate ale ei, musai ne gândim și la o cană. Cană sau ceașcă?

Cană, sub orice format al ei, mare, medie sau mică este unul dintre cele mai folosite și mai versatile obiecte din bucătărie. Cană de ceramică este unul dintre cele mai potrivite și la îndemână cadouri de sărbători sau zile de naștere. O cană este binevenită la casa omului, întotdeauna.

Invariabil și voi folosiți cănile în funcție de dimensiunile și de designul lor pentru anumite băuturi. Cănile mici pentru băuturile mai concentrate și cănile mari pentru băuturile mai light unde cantitatea este importantă (aș zice aici, un cappuccino, un vin fiert).




La noi se mai folosesc și pentru un mic dejun sau o gustare rapidă cu lapte sau iaurt și cereale ori cu supă. Poți să te plimbi liniștit prin casă și pe terasă fără teamă că ar putea curge laptele din bol. De aici cred că avem mai multe denumiri ale aceluiași obiect, denumire care ajută la clasarea cănilor în funcție de capacitatea lor. Cana este cea mai încăpătoare, apoi cred că urmează ceașca și cele mai mici sunt cănuță și ceșcuță. Uneori poate fi confuzant modul de exprimare, pentru că unii oameni se referă la aceeași capacitate a recipientului, chiar dacă îi spun ceașcă cu cafea sau ceșcuță cu cafea...




1.Denumirea şi dimensiunea – ceașcă, ceșcuță, cănuță

O ceașcă de ceai obișnuită are capacitatea de 50–250 ml., și de aici multe variațiuni. Formele ceștilor variază destul de mult, însă de obicei au o baza conică cu partea mai mare în sus. Cele mai multe cești au tortițe, dar există și fără.

O cană este un vas cu toartă folosit la băut (sau, la scos mustul sau zeamă de varză din butoi). Variază între 200 – 500 ml. Este folosită pentru băuturi fierbinți precum cafea, ceai, ciocolată caldă, vin fiert sau supă. Sunt făcute dintr-o mare varietate de materiale, dintre care aș menționa cănile de ceramică,  sticlă, plastic, porțelan sau metal.

Sora lor mai mare este halbă, acea cană specială pentru bere, cu o capacitate de o jumătate de litru. De obicei sunt din sticlă sau ceramică.


 



2. Materialul

După dimensiune, materialul este următorul aspect important. Găsim căni din ceramică, din porțelan, din sticlă cu pereți simpi sau dubli, din plastic sau din metal. Cele care păstrează cel mai bine temperatura și îți permit să le ții în mâna fără să se simtă fierbinți sunt cănile din ceramică și cele din sticlă cu pereți dubli. Minunate pentru băuturi calde, cafele, ceaiuri, vin fiert, sau pentru băuturi reci, lapte rece, ice coffee, și pe seară o bere rece. Ceștile sunt preferate pentru cafea scurtă, sau espresso, ceai sau o cremă de whiskey cu două cuburi de gheață.



3. Ce bem din cănile noastre?

Băuturi variate, după gust, fie cafea - cappuccino, espresso, caffe latte, ceai, lapte, ciocolată caldă, sau, pur și simplu apă plată cu lămâie. Pasionații de cafea știu foarte bine că dimensiunea cănii contează. Atunci când mă gândesc la o cană de cappuccino, caffe latte sau ciocolată caldă îmi imaginez una încăpătoare, care să cuprindă o băutură pe care o pot savura un timp îndelungat. Sigur și voi vă gândiți la spumă de lapte de deasupra cappuccinoului...

Aș povești și despre varietatea de tipuri de cafea și de manieră de preparare însă acesta este un subiect foarte amplu pe care îl voi relua. Oricum, dacă vorbim despre cafeaua clasică la ibric, turcească, băutorii își doresc o cană de cafea serioasă, în care să între multă, măcar 300 ml. La care uneori se face și refill. J

Ceașcă de espresso poate fi cu toartă sau fără și e musai să fie mică și prețioasă, așa cum se cuvine pentru esențele tari.

Iubitorii de ceai își doresc un set de căni de ceai care să aibă un design și culori speciale făcute să rezoneze cu gustul ceaiului, anotimpul, atmosfera în care se desfășoară ritualul ceaiului și uneori cu ceainicul.

 





Noi avem căni imperecheate și desperecheate, seturi prețioase din porțelan semitransparent chinabone. Cred că este cea mai numeroasă secțiune a veselei noastre. S-au strâns...știi cum e, de la cadouri de nuntă, de crăciun, unele cumpărate că suvenir din vacanțe, și restul prototipuri proiectate, create și pictate în atelierul nostru. Așa am ajuns suprapopulaţi de căni cu toartă sau fără...Partea bună este că mereu găsești o cană  de ceai curată în dulap :))

4. Colecția de căni a fiecăruia.

Discuția despre căni devine emoțională atunci când ne gândim la colecția de căni a fiecăruia dintre noi...pentru că ne amintește de persoane și momente speciale.

Vă las pe voi să vă alegeți cana care vă place din colecția noastră și poate, să devină cana voastră preferată!


D