Un coș cadou are harul de a-i face pe oameni să se simtă speciali și transformă actul dăruirii în ceva magic. Umplut cu diverse obiecte tematice, un astfel de coș cadou oferă ceva mult mai valoros decât prețul tuturor obiectelor din el la un loc: oferă bucurie.

Știi tu, bucuria aceea de copil, când inima-ți bate din ce în ce mai tare pe măsură ce desfaci ambalajul și te întrebi ”Oare ce-o fi înăuntru?”.

Există chiar și studii care au demonstrat că o cutie cadou bine aleasă reușește să consolideze relațiile, de-a lungul timpului.

Iar asta se datorează simbolului din spatele fiecărui coș cadou: Când dăruiești un cadou unicat, precum o cutie cu ceramică românească, de exemplu, arăți că îți pasă suficient de mult încât să alegi dintr-o mulțime de obiecte exact pe cele care care se potrivesc cu personalitatea, interesele și dorințele destinatarului.

În plus, coșurile cadou au o simbolistică adânc înrădăcinată în istorie.



Istoria coșului cadou: De la un obiect util la cadou extravagant

Coșurile cadou sunt ceva obișnuit în cultura modernă: Copiii le primesc de Paște, musafirii le primesc ca urare de bun venit în camera de hotel, iar noi le oferim partenerilor de afaceri, familiei sau prietenilor apropiați.

Și totuși, coșurile cadou nu sunt o invenție modernă. Ele există de secole, în perioade îndepărtate când coșurile erau ceva mai mult decât un obiect de decor.

Cu mii de ani în urmă, coșurile erau un element important din viața de zi cu zi. Oamenii foloseau coșurile pentru a transporta legumele din grădină sau pentru a aduce vânatul de mici dimensiuni acasă, pentru a fi gătit. Coșurile erau prinse de șaua animalelor sau purtate pe umeri și făceau parte din viața de zi cu zi a oamenilor.

Datorită importanței sale de uz zilnic, coșurile au devenit un simbol mitologic al dăruirii și al abundenței.

Povestea coșurilor o aduce în prim-plan pe zeița păgână Eostre, faimoasă în culturile germanice, unde era și simbol al fertilității. Unele scrieri o arată drept veghetoarea sărbătorii Paștelui, și este înfățișată ducând un coș plin cu legume proaspete în brațe pe care le oferea ca daruri în acea zi sacră. De aceea, când sărbătorim Paștele, avem tendința de a oferi darurile într-un coș asortat.

Desigur, Eostre nu este singurul exemplu din mitologie către care am putea face referință. Cornul abundenței a fost considerat sursa de hrană a lui Zeus când era copil. Același corn al abundenței este reprezentat tablourile cu festinuri, unde un coș țesut cu o formă mai ciudată era plin ochi cu fructe și bunătăți.

Desigur, nu putem uita povestea lui Moise, care, bebeluș fiind, a fost pus într-un coș și i s-a dat drumul pe râu și a plutit (protejat, totuși, de crocodili și alte vietăți periculoase care trăiesc în Nil) până la casa faraonului din Egipt.

Ulterior, în secolul 11, conceptul de a oferi un coș cadou a fost introdus în Marea Britanie de către francezi. Pe atunci, coșurile erau împletite din ramuri de salcie și erau folosite pentru a transporta alimente și băutură în timpul călătoriilor lungi, sau a expedițiilor de vânătoare.

Nu a trecut mult până când extravaganții victorieni au împrumutat ideea și au decis să folosească astfel de coșuri pentru cadouri.

Datorită îmbunătățirii infrastructurii, ca rezultat al revoluției industriale, transportul acestor bunuri a devenit din ce în ce mai ușor. Oamenii puteau transporta alimente proaspete mult mai ușor prin țară și, în curând, luxoasele coșuri cu bunătăți au devenit o tradiție de Crăciun, iar ei au început să-și trimită unul altuia coșuri cadou din ce în ce mai luxoase.

Desigur, în momente de penurie alimentară, oferirea de alimente era considerată o extravaganță.

De fapt, în aceste momente, angajații și servitorii au început să primească astfel de coșuri cadou. Coșurile conțineau mâncăruri de sezon, carne și fructe, pentru ca oamenii de rând să se poată bucura de sărbători alături de cei dragi, fără să le lipsească mâncare de pe masă în astfel de momente. Iar tradiția se menține vie și în ziua de astăzi.

Ce conține azi un coș cadou

Din epoca Victoriană și până acum, însă, coșurile cadou au evoluat și conțin nu doar mâncare, ci pot conține și băuturi fine, cosmetice sau chiar și piese de ceramică lucrată manual.





Coșurile cadou de astăzi pot fi și sub forma unei cutii codou și conțin fie produse de lux - potrivite pentru partenerii de afaceri - produse pe care nu le găsești pe piața autohtonă, produse exotice -un cadou ideal pentru cei dragi ale căror gusturi le cunoști bine -, produse organice sau chiar și cu tematica SPA, pentru cei care iubesc momentele de relaxare.

Desigur, ele pot conține ciocolată fină, pentru o doamnă iubitoare de arome delicate, sau pot conține fructe proaspete pentru o persoană care se recuperează după o intervenție medicală.

 

Coș cadou în 2021-2022: back to nature

 

Pandemia nu i-a împiedicat pe oameni să-și arate recunoștința față de angajați sau parteneri de afaceri, iar dacă întâlnirile față în față au fost o raritate, coșurile cadou au devenit mesagerul bucuriei în ultimii ani. 


Iar de Crăciunul acesta, o cutie cadou handmade, cu piese din ceramică românească, poate fi o opțiune bună și chiar se încadrează în una din tendințele anului: Natura.

De la produse din lemn, din bumbac organic și până la ceramică autentică, anul acesta este dedicat în întregime legăturii dintre om și pământ, în toate formele sale.

 

De fapt, după toate turbulențele prin care am trecut în ultima perioadă, avem nevoie să ne înconjurăm de tot ce ne aduce liniște, căldură și respect față de natură.


Iată care sunt propunerile noastre de Gift Box pentru tine, anul acesta:


Cutie cadou Black Taste - conține două pahare din ceramică și o cutie de ciocolată caldă cu aromă de chilli.



Cutie cadou Tea Delight - conține un pahar din ceramică, un borcan din ceramică și o cutie de ceai verde cu iasomie.



Cutie cadou Baking Fun - Alb - conține două borcane din ceramică, un șorț din bumbac și o lingura de lemn; toate într-o cutie de lemn cu capac.



Cutie cadou Baking Fun - Bleu - conține două borcane din ceramică, un șorț din bumbac și o lingura de lemn; toate într-o cutie de lemn cu capac.



Cutie cadou Home Spa - Cobalt - conține un pahar din ceramică, o savonieră din ceramică, un prosop din bumbac, un săpun solid cu miros de liliac și o sare de baie hidratantă cu lavandă; toate într-o cutie de lemn cu capac.


Cutie cadou Home Spa - Alb - conține un pahar din ceramică, o savonieră din ceramică, un prosop din bumbac, un săpun solid cu miros de portocale și o sare de baie efervescentă cu miros de mango; toate într-o cutie de lemn cu capac.


Ești pregătit să oferi un cadou unicat de Crăciun?

Trimite acum un coș cadou Ceramical partenerilor tăi de afaceri, prietenilor tăi sau chiar celor dragi. Se vor simți cu adevărat apreciați.


Tendințe 2022

 

Se distinge o perioadă în care de la brandurile de mașini, până la actori care activează în zona tutunului sau a cefelei, se doresc produse particularizate, prietenoase, care puse laolaltă să dea un sentiment de apropiere intre branduri și consumator. Este evidentă încercarea companiilor de a avea o abordare human to human față de cea din trecut care era mai degrabă corporate to human.

 

Privind spre tendințele lui 2022, observăm că atât opțiunile clienților cât și cele ale producătorilor de cadouri merg spre:

 

1.      Personalizarea cutiei cadou, ca și conținut pentru a fi potrivit cu persoana pentru care este ales. În zona corporațiilor, acest aspect este tradus în personalizarea și introducerea brandului pe produse și pe cutie.

2.      Alegerea manufacturierilor pentru conținutul cutiilor cadou are în vedere din ce în ce mai mult artizani și producători locali, dată fiind o creștere a consumului și a atenției îndreptate către produsele handmade, natural, no waste, și mai puțin spre zona industrială sau a produselor de serie.

3.      Cutiile de lemn sunt detaliul care face diferența și care va scoate conceptul cadou din mulțime. Ambalajul devine în felul acesta un obiect de sine stătător care prin natura materilului oferă trăinicie și lasă deschisă ideea refolosirii pentru varii alte scopuri casnice. Oare ce alt material va concura cu lemnul în viitor?

4.      Cadoul digital este următoarea etapă în “industria” cutiilor cadou. Un card cadou, sau un voucher împreună cu un mesaj vocal vor îndrepta atenția și mai mult către persoană care îl va primi, lăsându-i opțiunea de a alege exact ce i se potrivește.