Siliștea Snagovului – oaza noastră de inspirație

Siliștea Snagovului este locul unde visul nostru de a avea o casă cu grădina pentru noi și pentru copil, (pentru că la momentul acela aveam doar unul), a devenit realitate.  Satul nostru este așezat undeva între lac și pădure, de unde în zilele senine se văd munții în zare.

Dacă acum 4 ani, știam despre Snagov, că este o destinație de agrement sau de ieșit în pădure cu bicicletă, odată cu dorința noastră de a ne apropia mai mult de natură și plimbările cu mașina prin satele din apropierea Bucureștiului, toate cu gândul la o ogradă cu mult spațiu în față casei și mulți pomi și o căsuța unde să putem locui și să am un atelier unde să pot face “mizerie” , am ajuns în Siliștea (oamenii locului au renunțat la al doilea nume al localității la nivel conversațional).

Văzuserăm noi niște proprietăți frumoase în zona Ardealului, și deși ne doream ceva asemănător undeva mai aproape, știam că specificul câmpiei este altul…..cu casă la stradă și grădina destul de mică…mai înghesuită. Așa mult ne-am dorit, încât toate astrele s-au așezat și au contribuit la a descoperi și face al nostru petecul de pământ. Așa cum ni l-am dorit, cu pomi, cu grădina mare, cu casă departe de stradă.

Ploua când l-am descoperit, era noiembrie. Am revenit de câteva ori să ne mai uităm la el, poate ne răzgândim așa cum am pățit alte dăți. Era minunat de fiecare dată și părea că nu vom mai găși altul  cu o lumina la fel de frumoasă și cu o energie atât de puternică.

Astfel că toate lucrurile s-au așezat că să devină al nostru. Era nelocuit de multă vreme, așa că a fost foarte mult de muncă, dar acum ne putem bucura de toate oasele rupte și firele albe ieșite între timp. Am făcut aici lucruri și activități pe care nu ne-am fi gândit vreodată că vom avea ocazia sau nevoia să le învățăm sau să le facem. Dar omul cât trăiește, învață. Am plantat pomi fructifeti, gazon (care acum arată senzațional, zici că suntem pe Wembley și de care suntem foarte mândri), am dat cu trafaletul, am montat parchet, am refăcut gardul, am tras utilități și alte nenumărate muuulte detalii.

În mod ironic, cea mai apropiată zona de acces în pădure de la noi de acasă este la vreo 400 m. Clar ceva ne atrăgea în zona asta… Aerul curat și liniștea. La altă zvârlitură de băț se află Mănăstirea Snagov unde este mormântul lui Vlad Țepeș. I se mai spune și Ostrovul  Snagovului, o insulă legată de pământ cu un pod lung care traversează lacul. Prima dată când am am văzut-o ne-a dus cu gândul la filmul cu același nume “Ostrov”, un film care ne-a rămas în inimi. Mănăstirea este un monument important de artă feudală din Țara Românească.  Este o ctitorie târzie a lui Micea cel Bătrân, atestată documentar în 1408 și refăcută de mai multe ori de alți domnitori, printre care și Vlad Țepeș.

Pe vremea când lucrările de amenajare din curte erau în toi, făceam des vizite la Școala de la Piscu pentru că începusem lecțiile de olărit cu Nea Gigi, asta ne mai ajuta să ne relaxăm și, oarecum totul luase o turnură interesantă.

Încet dar sigur ne gândeam să facem atelierul și pentru olărit, nu doar pentru desen și pictură.

Un moment important a fost când am cumpărat prima roată pentru olărit, electrică. Atunci a fost un fel de decret al independenței. A urmat construirea cuptoarelor, întâi de cărămidă, apoi a unuia de tip Raku și continuă cu perfecționarea și dezvoltarea tehnicilor și designului de obiecte.  Așa a început să se dezvolte pasiunea și să prindă formă atelierul nostru, care a fost botezat cu mândrie: CERAMICAL. Un alt fel de a spune că facem obiecte din ceramică, ceramic for all, adică ceramică pentru toți.

Și uite așa, fie că este iarnă la căldură focului de lemne, sau vară, pe terasă, între reprizele de muncă în grădină, lutul se transformă zi de zi în atelierul nostru de ceramică în obiecte utile, durabile, lucrate atent și cu pasiune, că de, așa e ceramica de Siliștea Snagovului!

Noi cozonim!

E Vinerea Mare și în lumina dimineții ne-am strâns toată gașca la spart nuci, curățat nuci, mâncat nuci. De fapt ne pregăteam să facem primii noștri cozonaci, așa că am adunat toate energiile pozitive odată cu nucile.

Cum timpul e mai prețios când trebuie să îl împărțim la 4 luați câte 2, 3 sau 4, l-am întrebat cu încredere pe bunicul de la Brăila despre rețeta de cozonac frământat la mașînă de pâine. Rețetă testată de el și savurată de noi de mai multe ori.

Așadar am scos mașină de pâine din cutie, am printat rețeta, am adunat ingredientele și ne-am pus la treabă.

Am făcut întocmai după recomandările de acolo și a ieșit perfect, cozonacul a crescut văzând cu ochii. Casa a fost învăluită în miros de cozonac copt așa cum mirosea când îi cocea bunica. Pofticioșii au venit în mai multe rânduri să verifice dacă opera noastră se rumenește în cuptor.

I-am scos, ne-am bucurat de pufoșii rumeniți și aromați și am gustat un colț mic…să vedem dacă am făcut bine…yummy!!!

Poftă bună!

Mai jos găsiți toate ingredientele și detaliile pentru rețeta de cozonac:

COZONAC – Rețetă mașina de pâine

Ingrediente

 • 220 mililitri lapte
 • 230 grame zahăr
 • 3 ouă
 • 1 lingură smântână
 • 35 mililitri borş
 • 1 fiolă rom
 • Zahăr vanilat- după gust
 • 1 praf sare
 • 100 mililitri ulei
 • 70 grame unt
 • coajă de lămâie
 • 810 grame făină
 • 35-50 grame drojdie, în funcție de făină (se pun întâi 35 grame; dacă după aprox 70 min nu crește semnificativ, se mai adaugă 15 grame și se reia tot programul)
 • 250 grame nuci măcinate pentru umplutură
 • ½ fiolă rom pentru umplutură
 • 150 grame zahăr pentru umplutură
 • lapte pentru umplutură
 • 30 grame cacao pentru umplutură
 • 100 grame stafide opţional

Mod de preparare

În vasul maşinii de făcut pâine, se pun ingredientele în ordinea scrisă mai sus şi anume, mai întâi laptele, apoi zahărul, ouăle întregi (care pot fi chiar bătute spumă înainte cu o parte din zahăr), o lingură cu smântână, praful de sare, uleiul şi untul la temperatura camerei.

Se continuă adăugând coaja rasă de lămâie, esenţa de rom, borşul şi în final făina.

Deasupra se pune drojdia, care poate fi granule sau proaspătă.

Vasul astfel pregătit se pune în maşina de făcut pâine şi se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie (programul durează 90 de minute, dintre care 30 de minute durează frământatul şi o oră crescutul. Pentru o mai bună eficienţă a frământatului, eu îi dau de două ori programul de frământat).

Între timp se pregăteşte umplutura. Nucile date prin maşina de tocat se amestecă cu cacaua.

Se adaugă zahărul (după gust).

Se adaugă lapte şi se pune pe foc că să se topească zahărul. Consistenţa trebuie să fie una mai moale, că să poată fi uşor întinsă peste aluatul de cozonac.

După ce aluatul a crescut, pe o suprafaţă unsă cu ulei călduţ, se ia o parte din aluat şi se modelează.

Se întinde cu mâna înmuiată în ulei.

Pe toată suprafaţa se întind 2-3 linguri de compoziţie de nucă.

Opţional, se pot pune deasupra şi stafide.

Se rulează.

Se pregăteşte încă un rulou de aceeaşi lungime şi grosime.

Apoi cele 2 rulouri se împletesc.

Cozonacul astfel obţinut se pune într-o tavă unsă cu unt, tavă pe care am ţinut-o iniţial lângă o sursă de căldură, adică această nu trebuie să fie rece.

Se lasă la crescut în tavă încă 30 de minute, la cald. Se unge pe toată suprafaţa cu un ou bătut.

Se presară cu seminţe de mac.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute (se poate face şi testul cu scobitoarea, pentru o mai bună siguranţă).

Poftă bună!

Top Hobby-uri pentru stat în casă.

Acum, când acasă este locul unde trebuie să fim!

Statul în casă din această perioadă de criză, ne învață să ne reinventăm și să ne readaptăm, reanalizăm, redescoperim, și așa mai departe. Probabil că nu am avut așa o oportunitate de multă vreme, în care să luăm la rând activități care să ne țină fizicul și spiritul în formă, activități care, altădată erau considerate delicatese de relaxare, o rara avis, o bucurie greu de atins în scurtele week-enduri.

Însă, nu că acum ar fi doar vreme de loisir, dar e cazul să le presăram printre responsabilitățile de administrare a unei vieți puțin contorsionate, puțin distante, schimbate, aiurite pe alocuri și jobul de la distanță.

Așadar, tot citind și inspirându-mă din viață noastră de familie, am adunat o lista de activități de făcut acasă, care să ne ajute să ne simțim mai bine. Sunt activități bune pentru toată lumea, fie că locuiești singur, cu partenerul sau aveți și copii. Noi avem doi…așa că uneori reușim să avem și zile superdezorganizate…sunt sigură că părinții de 2 știu ce zic.

1.       Exerciții fizice

Sportul este una cele mai importante surse de energie, adrenalină și endorfine. Cum mersul la sală nu mai este o opțiune, să nu lăsăm să treacă o zi fără un pic de mișcare fizică. Fie că avem ceva aparate pentru fitness acasă, o saltea de yoga sau un trainer preferat pentru zumba ori pilates, este bine să începem ziua cu un boost de optimism, așa că: la treaba!

2.       Cititul

Știu că toți avem un raft cu cărți necitite, la care ne gândeam de fiecare dată când le ordonăm…că nu avem timp de ele. Iată că a venit momentul lor! Am văzut că sunt multe oferte la cumpărăturile online, așa că ne putem extinde colecția. 😉

3.       Organizare

Probabil că aceasta a fost printre primele activități cu care ne-am ocupat fiecare. Din nou cei fără copii cred că au avut mai mult success, noi ceilalți suntem într-o continuă organizare. De la dulapul cu haine – de vara, de iarnă, de dat, de păstrat, la bucătărie – borcane organizatoare, un dulap nou sau  reașezarea pe rafturi a rezervelor.

4.       Decluttering sau cum ne recâștigăm spațiul

Cred că acest proces de eliberare-aerisire de obiectele inutile din fiecare cameră are șanse să devină o pasiune de lungă durata, pentru că mai mult spațiu înseamnă o atmosfera mai relaxantă, mai zen și o senzație sporita de confort. Mai pe scurt, o să ne bucurăm și mai mult de casă noastră, dacă vom avea loc să observăm vasul decorativ cumpărat din vacanță în Toscana, o lumânare parfumată, sau un tablou.

5.       Gătit – prăjituri, sau copt cocă pentru alte bunătăți

Eu una sunt mare fan gătit! Mi se pare foarte relaxant și mă încarcă cu o satisfacție asemănătoare cu cea a gurmanzilor când savurează mâncarea. Îmi place să gătesc rețete deja cunoscute, dar și mai mult să încerc noutăți din cărțile de bucate. Pe cuvânt că trebuie încercat! Veți vedea cum vi se umple inima când începe să miroasă în casă a prăjituri, friptură, pâine coaptă și pofticiosii vor fi atrași spre bucătărie.

6.       Filme 

Asta e o pasiune făină tare, și are capacitatea de a te face din om neom, să vrei să vezi din ce în ce mai mult și mai diversificat. A fost o vreme când aveam timp să urmărim ce a mai lansat fiecare dintre regizorii noștri preferați. Am dezvoltat o afinitate specială pentru regizorii asiatici (Kim Ki-duk, Tran Anh Hung, Chan-wook Park, Akira Kurosawa ) dar îi iubim tare și pe Wim Wenders, Pedro Almodovar, Nikita Mikhalkov, Giuseppe Tornatore, Martin Scorsese, Radu Mihăileanu și mulți alții. Mai bine vă las un link la IMDB cu lista de filme pe care aș vrea să le văd https://www.imdb.com/list/ls006477770/edit?ref_=wl_edt_pwr

Sau cu cele mai bune filme pe care le-am văzuthttp://www.imdb.com/list/ls052347829/

Vizionare plăcută!

7.       Grădinăritul este foarte relaxant și contribuie la crearea unui spațiu personalizat și plin de viață. În special acum, primăvara, ne dorim să ne apropiem cât mai mult de natură, dar contextul nu ne permite să stăm afară atât și așa cum poate ne-am dori. Așa că, o oază de verdeață pe terasă, pe balcon, în bucătărie sau în baie este perfectă. Putem să ne amenajăm o minigradină de plante aromatice sau legume și dacă stăm la bloc. Avem o mulțime de opțiuni în ceea ce privește ghivecele sau recipientele pentru plante. Putem alege să refolosim diverse suporturi de la lumânări sau vreun ceainic mai vechi care stă ascuns în dulap. [VARIANTE???]

8.       Coloratul – pictatul este aliatul perfect care ne ajută să ne exprimăm sentimentele fără cenzură indiferent de vârstă. Va puteți bucura împreună cu cei mici de combinarea culorilor pe paletă sau de cărțile de colorat. Foarte faine sunt și cărțile de colorat pentru adulți cu tot felul de modele mandala, gândite și recomandate exact pentru această terapie de relaxare prin culoare.

9.       Modelajul poate fi super distractiv, mai ales dacă ai un piticuț prin preajma și îți arată cum vede el lumea. Fie că facem niște biluțe, niște figurine sau un obiect din preajmă, ne putem juca cu plastilină, lut, pastă modelatoare, fimo sau coca – deși știu că făină e la mare preț zilele astea. Dacă vreți și puțină culoare, puteți adaugă în cocă niște cacao, sau ceva culori alimentare, și în felul acesta veți avea și o activitate de stimulare tactilă pentru copii. După ce se usucă, putem să le pictăm. 🙂

10.   Tricotatul sau cusutul

 Mulți dintre noi au admirat-o pe bunica în timp ce cosea sau tricota atunci când eram mici. Chiar dacă poate părea imposibil de tricotat un fular, sunt sigură că tutorialele online vă vor fi de ajutor. Trebuie doar să alegeți culorile care vă plac pentru firele de mohair.

11.   Scrisul

Acum e momentul pentru scris prima carte. Am și eu în preajmă un doritor. Nu cred că este ușor, dar sigur e satisfăcător. Că să fie mai tentant puteți începe cu niște articole de blog, eseuri sau memorii. Și marii scriitori au publicat la un moment dat astfel de scrieri…sunt savuroase. Îmi vin în minte acum caietele lui Saramago. Hm, cu toate că acolo au fost scrise pe final de carieră și de viață.

12.   Dansul ne menține în formă corpul și spiritul. Dar pentru că vine împreună cu muzica, ce-ar fi să încercăm să dansăm de fiecare dată pe alt gen de muzică? Dacă avem și partener sau spectator cred că poate fi și amuzant. Plus că ne încălzim articulațiile și mai luăm o porție de endorfine.

13.   Yoga 

      Echilibrul este un element foarte sensibil și cred că cel mai greu este să reușim să îl menținem… O perioada perfectă pentru concentrare, relaxare, meditație și comuniune cu energiile pozitive. Iar o lumânare parfumată poate fi companionul perfect.

14.   Album cu Însemnări. Știți, stil jurnal?!

E frumos că din când în când să răsfoim albume și să ne amintim de diverse momente, experiențe, călătorii…nostalgii… Sau poate avem o perioada cu mai multă inspirație și nu vrem să pierdem ideile bune că să putem reveni la ele. Secret profesional: Dacă vă alegeți un caiet sau o agenda care să va placă foarte mult și un stilou sau pix care are o cerneală făină și o senzație plăcută pe hârtie, scrisul o să vină singur, promit!

15.   Puzzle sau Lego

Hah, eu mă specializez împreună cu Nichita la puzzleuri cu prietenii de la Disney și Eroii în pijamale, dar chiar și așa este o activitate relaxantă și care te ține prins până ai așezat și ultima piesă. Apoi te umfli în pene! Ce tare ești! Din experiență zic… Și Lego este sensațional! Trebuie să încercați!

16.   Exploring new music-video

Scrisesem mai sus despre filme, dar și la muzică “poftă vine mâncând”. Cele două industrii s-au dezvoltat atât de mult încât odată ce începeți să explorați noi stiluri de muzică și de filme, documentare sau animații, o să fie foarte greu să va opriți din căutări. Ajută clar la dezvoltarea personală. J

17.   Învățat la un instrument

Și subiectul asta e fun. Nichita, personajul principal de la noi din casă, are și o colecție de instrumente musicale, și din când în când ne orgnizeaza pentru concert, super distracție!

Acum serios, chiar e foarte interesant când mă mai joc și eu la orgă lui electrică semiprofesională, are și un fel de ghid integrat care te ajută să înveți. Sunt o mulțime de lecții online care vă așteaptă. Doar, muzica face bine!

18.   Scris un cântec

Aici vorbim deja despre nivelul următor, trebuie să fi învățat destul de multe pentru o compoziție muzicală,  dar cred că ne încadrăm și dacă ne ocupăm de versurile unui cântec pe care apoi să îl fredonăm.

19.   Cursuri online –coding- învățat limbi străine

Hai să ne pregătim pentru când primim liber la vacanțe! Să putem vorbi și noi pe limba oamenilor din Asia, Germania, Italia, Spania sau care vă place vouă. De asemenea sunt disponibile cursuri online de câteva săptămâni. Am zis de limbi străine , dar în funcție de pasiuni, găsiți cursuri pentru orice domeniu: croitorie, programare, grafică, fotografie, gătit, etc.

20.   Restaurare mobilier

După ce ați terminat cu organizarea, relaxarea și ați făcut ceva bun de mâncare, e vremea să primeniți scaunele sau noptieră din lemn masiv. Cu  ceva instrumente pentru șlefuit și un baiț nou, veți avea o piesă de mobilier proaspătă și asortată cu designul casei. Nu uitați de mască, de preferat să se lucreze pe balcon sau terasă…că să protejăm casa. Spor!

21.   Fotografia

Astăzi putem deveni fotografi fără să investim în aparatură profesională. Un telefon, o tabletă sau un aparat foto compact pentru luat în vacanță e sufiecient. Important este să fim atenți în jurul nostru și să surpindem lumina la momentul potrivit. Cu siguranță câteva informații depre fotografie vor face bine fotografului din tine.

Lista ar putea continua, dar măcar să apucăm să facem o parte dintre cele de mai sus. Vamos!

Cultul lumânărilor parfumate

În timp ce lumea este pusă la grea încercare, poate părea ciudat să vorbim despre lumânări parfumate…Dar cred că este o mare nevoie și de altceva, de scrieri de descrețit fruntea. Așa că, pe măsură ce timpul petrecut în casă se prelungește, și cu o posibilă extindere la orizont, un miros frumos ar putea fi exact ceea ce avem nevoie.

Ca privire generală, din resursele publicate în online, se pare că în ultimii ani a existat un trend ascendent al producției și vânzărilor de lumânări parfumate, cu varietăți de culori, mirosuri atent studiate și felurite recipiente. 

Aducerea unor mirosuri variate, care să imprime diverse stări a devenit o prioritate a variilor branduri. În social media, influencerii care își etalau până de curând preferințele în lifestyle și aranjau flori sau o carte pe masa de cafea, acum stau să contemple într-o lumânare pâlpâitoare.

Oferta lumânărilor parfumate este foarte largă; le putem găsi  atât la case de modă de lux (Gucci cu prețuri peste 300 Euro), cât și în orice alt magazin destinat doamnelor (Zara Home, H&M și alții, cu toții vând lumânări la prețuri sub 20 Euro). Unde mai pui că s-au dezvoltat de la o vreme și magazine specializate exclusiv în lumânări parfumate. 

Apropo de asta, creatori renumiți care vindeau în trecut lenjerie, spre exemplu, susțin că s-a schimat  conceptul bunurilor de lux:  “Nu este vorba doar de punctul de preț, ci despre modul în care te face să te simți și valoarea pe care o adaugă vieții tale”. Deci, lagom, am mai vorbit despre asta, felul în care trăiești.

O altă modă pe care o remarcăm este ca celebritățile să lanseze tot felul de colecții de fashion, de parfurmuri sau lumânări parfumate care să le reprezinte. 

Colecția Diptyque a Victoriei Beckham

O direcție la care se lucrează mult este dezvoltarea a tot felul de mirosuri (mai nou discutăm despre mirosuri, nu despre arome) pentru lumânări care să ne amintească de diverse locuri sau momente. Ce ziceți dacă vă spun că există lumânări ale celebrităților cu miros de gumă de mestecat, creioane ascuțite, detergent, tutun, pudră pentru bebeluși, de raft de cărți, de spălătorie de haine sau cu miros de vopsele și pensule de lemn asemenea unui atelier de artist? Minunat, nu?!

Până la urmă este vorba de dorința preponderent a noastră, a femeilor, de a crea sau recrea o anumită atmosferă trăită la un moment dat și care să inducă o stare de confort și relaxare, fie că este vorba de mirosul merelor coapte, al florilor proaspăt tăiate din grădină, sau de mirosuri care ne amintesc de copilărie. Asta pentru că, să nu uităm, mirosul este cel mai intim dintre simțuri și este la fel de personal că și propria noastră amprentă, deoarece depinde total de experiențele noastre de viață. Vă recomand cu drag să citiți minunata carte “Parfumul” de Patrick Suskind.

Poate pentru că simțim nevoia să ne apropiem mai mult de natură, să păstrăm mai mult timp amintirea mirosului de primăvară sau de mare, ne dorim să aducem atmosfera de afară în interiorul casei.

Și atunci vine întrebarea: cum putem cumpăra lumânări parfumate din magazine online dacă nu le putem miroși? Aici vin designerii recipientelor în ajutor, adică un pic măcar, și cea care vă scrie. Cum imaginea uneori face cât o mie de cuvinte, și cum o lumânare stă neaprinsă aproximativ 80% din timp, ea trebuie să fie frumoasă și ca obiect decorativ, deci și aprinsă și stinsă, să placă oricum. De aceea atunci când alegem o lumânare este important că suportul ei să se încadreze în designul camerei unde va fi așezată. Suporturile de ceramică sunt cele care se pretează cel mai bine pentru a fi refolosite, în diverse feluri: ca cești, ghivece pentru plante suculente, suport de periuțe de dinți, organizatoare pentru pixuri, etc., imaginația voastră e limita (spun asta, comparativ cu suporturile din plastic sau ciment care au minusuri pe termen lung în ceea ce privește materialul).

Și nu ne oprim aici, pentru că lumânările sunt folosite pe lângă interiorul casei și în amenajările exterioare, în grădina, pe terasă, sau pe verandă. 

Lumânările decorative sunt o alegere excelentă pentru a crea o atmosferă de poveste pe terasă și în grădină

Ceramical e încă la început în povestea asta frumoasă a lumânărilor, experimentăm, testăm… Până atunci, la noi gășiți lumânări parfumate cu suport de ceramică neagră sau teracotă pentru un design interior elegant… Iar între timp lucrăm la o colecție de suporturi de ceramică pictată manual, care vor fi adevărate decorațiuni interioare, pe care promitem să o prezentăm cât de curând. 🙂

Până la noi ordine, bucurați-vă de casa voastră!

Să nu ieși la drum de seară!

Nu e vreo vorbă aruncată-n vânt și nici de vreo pirandă întoarsă din săraca Italie. Nu e vreun tarot deschis și uitat așa. E doar un context, în care nu ieșim din casă. Întelegem și respectăm asta.

Însă, date fiind vremurile, fiecare încearcă să își facă viața mai frumoasă, iar pentru o vreme, viața asta rămâne între patru pereți, oarecum, în cei x metri pătrați ai fiecăruia. E acel moment în care vedem și revedem, și pare că avem tot timpul din lume să realizăm ce culori nu sunt prea faine pe pereții din sufragerie, ce covor ar merită schimbat, ce lămpi și ce tablouri am putea să ne luăm.

Acum că sunt excluse târgurile, ar fi potrivit să căutăm un pic prin online și să vedem ce oferte găsim. Însă, recomandarea noastră, take your time! Vizualizați atent culorile – ideal dacă sunt pe suprafețe mari, altfel vă pot induce în eroare, ce va obosește și ce nu. Încercați în prima faza să scăpați de lucrurile care va împovărează – marele nostru dar, că popor, este să strângem multe multe lucruri, toată viață. Ascultăm la radio, suntem unul dintre popoarele cu cei mai mulți colecționari. Mi-e frică să întreb care ce a colecționat în viață asta, de la șervețele, la timbre, cești și alte minuni.

Revenind, odată golită casă de calabalâcul de lucruri complet inutile, recomandăm, în ordine, să abordați măcar o parte dintre cele de mai jos:

1.       Ceva tablouri – ideal ar fi să nu fie copii, ci originale, pe cât posibil. Bunul gust primează totuși, așa că, mai bine o copie a unei opere geniale, încadrate de o ramă aleasă pe măsură, în locul unei prostii originale și fără vreun sens. Câteva idei și stiluri, mai jos:

Gustav Klimt – The Tree of Life
Pablo Picasso – Portrait of Dora Maar
Vincent van Gogh – The Bedroom
Ceva mai modern? Zao Wou-Ki

2.       La tapițerii, perne, draperii și alte accesorii de pus în geam nu ne băgăm, dar gășiți în online, însă depinde mult de stilul decorativ pe care îl aveți acasă. Că e scandinav sau asiatic, ideal ar fi să încercați să nu aduceți toate stilurile în aceeași camera măcar, păstrați o linie și o simetrie, pe lângă simplitate. Dar ne-a plăcut camera de mai jos:

Living Room 2020 Interior Design Trends

3.       Un ceas de perete? Ne-am dorit, nu avem încă, dar probabil ni-l vom face singuri și va anunțăm când e gata. Până atunci, ne uităm lung la ceasuri cu cuc, la pendule și alte așișderea.

4.       Mobilierul, hm, deja e complicat, dacă îl schimbați acum înseamnă că citiți această postare aproape de momentul când criză asta nebună va fi trecut și lucrurile sunt limpezi. Sau sunteți super plictisiți deja, sau încrezători, sau toate la un loc.

Ce vă propunem noi pentru zile mai senine?

Vă propunem lumini, lumini și iar lumini. Lumini calde date de lumânări parfumate, atent alese și meșteșugit făcute, cum ar fi cele cu suport de ceramică neagră:

Sau lumini de pus pe hol, sau în dormitor, cum ar fi veiozele sau lustrele cu abajur de cramică. Găurile din abajur lasă lumina să pătrundă în cameră și să creeze proiecții de umbre foarte speciale…

Mai ales acum când, se zice că avem mai mult timp pentru citit, sau măcar unii dintre voi probabil au. Însă, negreșit veiozele pe care vi le propunem sunt perfecte și doar pentru o lumină de atmosferă. Acum nu o să stăm așa să ne gândim doar la covid, noul covid, Covid-19 sau la Coronavirus, la morți și alte cele, care sunt pe toate posturile…ci pentru sănătatea noastră mentală, e bine să le lăsăm când și când deoparte.

Și cum estimarea simplă, și speranța e că ne vom vedea și citi pe blog mai des în perioada care vine, căci de, totul acum e la un click distanță și clanța ușii stă să ruginească, promitem să venim cu câteva piese de veselă utilitară în față voastră cât de repede, pentru mai mult soare și mai multă organizare și bun gust în bucătărie.

8 Martie, Ziua Femeii şi Ziua Mamei?! Ziua ei!

Cu un pic de inspirație din texte culese de ici si colo, dezbat cu voi un subiect astazi, așa ca de început de primăvară,… este 8 martie Ziua Femeii sau Ziua Mamei, sau ambele?  Concluzia, as spune, diferă de la țară la țară, însă istoric vorbind sunt două sărbători diferite, cu un trecut diferit si cu semnificatii aparte. Noi românii pare că le-am contopit, că de, asa cade bine, sau cine știe, ies mai ieftin bărbații poate!

Ziua Mamei. Cum şi când a început?

Ziua Mamei este o sărbătoare internațională. E ziua care pune în prim plan figura maternă, a mamelor și dedicația acestora pentru copii.

Dacă ar fi să discutăm de reprezentarea artistică, de mamă absolută, ar trebui să discutăm despre Fecioara Maria, ca mamă primordială, ca simbol, ca veneraţie.

Iniţial, la început de secol xx, Anna Jarvis a declarat sărbătoarea ca având loc în a doua duminică din luna mai. Interesant este şi faptul că nu se foloseşte terminologia de Ziua Mamelor ci de Ziua mamei, a fiecărei mame în parte. Nu vorbim despre ceva general, nu e orice mamă, este fiecare ea în parte, în particular.

Onorarea mamei are o istorie lungă şi găsim date din Marea Britanie, din secolele XVII-XIX, când în a doua zi de duminică a Postului Mare a fost sărbătorită așa-numita «duminica mamei» (eng. Mothering Sunday), dedicată onorării mamei din toată țara. În USA, Ziua Mamei a fost pentru prima dată sprijinită public de celebrul pacificist american Julia Ward Howe în 1872. «Ziua Mamei», potrivit lui Julia Ward, este o zi pentru mamele care se unesc în lupta pentru pacea mondială.

Astfel, deşi noi românii sărbătorim pe 8 martie atât Ziua Femeii cât şi Ziua Mamei, surpriză, multe alte popoare sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică din luna mai.

Ziua Internațională a Femeii

Ziua femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie, dar asta ştiaţi desigur.

Înainte de a povesti istoria, ziua femeii are ca substanţă nu femeia în gingăşia ei, cum ai putea crede dacă nu te apleci pe subiect, ci drepturile femeii, drepturi pentru care a existat o luptă istorică de care mulţi uităm. Mulţi uităm şi de lupta pentru egalitatea de drepturi dintre femei şi bărbaţi. Ziua femeii este despre respectarea acelor drepturi, cum este dreptul de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție. Si aş adăuga, poate, o mai mare nevoie de respect şi îngăduinţă, de înţelegere, compasiune şi distincţie, de pledoarie continuă pentru drepturile esenţiale şi respectarea lor, despre nuanţele acestor drepturi şi efectele nocive ale încălcării lor. Şi asta într-o ţară care este încă tributară patriarhatului când şi când.

Istoric, la început de secol xx, mai exact in 1908, peste 15.000 de femei au demonstrat la New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Ulterior, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, cu participarea a peste 100 de femei din 17 țări, s-a decis ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume.

Data de 8 martie a fost aleasă însă abia în 1913, pentru ca în anul 1977, Adunarea Generală a ONU să proclame printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Pe plaiuri mioritice în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, cu tot ce reprezintă ea. Şi Mama? Sărbătorim şi Ziua Mamei!

Daca până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, şi care a fost pionier sau şoim ştie cum partidul avea grijă să organizeze spectacole, cântecele şi urale dedicate mamelor. După Revoluție, cele două noțiuni se contopesc – sau ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii.

Ce fac barbaţii? Caută cadouri! Ceva ce nu îi placea Annei Jarvis, una dintre promotoarele noţiunii de Ziua Mamei. Adică?

Odată cu recunoaşterea sărbătorii undeva la 1908, pe la anul 1920, în USA apar primele felicitări, cadouri, aranjamente florale, totul intră în zona comercială. Sărbătoarea se depărtează uşor, uşor de semnificaţia ei iniţială.

Cum ziceam, barbaţii işi ridică frumos mânecile şi pornesc să hălăduie prin martie pe holurile mallurilor, pe la Cărtureşti, prin magazine care mai de care, doar doar or nimeri bine anul ăsta. Şi cum fiecare are în preajmă doamne şi domnişoare, de tot soiul şi care mai de care mai importantă, am zis să ajutăm, că nu, doar nu o să lăsăm omenirea la greu?

Şi am pregătit ceva sugestii, şi zicem aşa: Că un bol din ceramică pentru bijuterii, se cade? Se cade! Să fie fin, luxos, dar nu prea scump!

Sau un set de căni ceramice de cafea? Pentru dimineţi liniştite, sau tumultoase, cum vă e norocul!

Pentru cei cu romanţă în suflet, sugerăm o lampă din ceramică, perfectă pentru lumini şi umbre calde.

Gata, primavară chic vă urez!

Lagom – less is more sau mantra suedeză

În lumea noastră modernă, extra-urbanizată și în mare viteză, simțim adesea un zbucium între a te simți ca și cum nu ai destule sau, din contră, copleșit de excese. Putem să ne balansăm în derivă între aceste două extreme, în încercarea de a ne găsi echilibrul, liniștea.

ceramical-terracotta-collection-winter-forest-landscape

Ne dorim case mai mari, mașini noi, electronice scumpe, vacanțe de postat pe Instagram. Pe de altă parte, ne găsim copleșiți de muncă, până la nivelul autodistrugerii și al medicațiilor pentru a face față stresului.


Suedezii par să aibă leacul pentru acest cerc vicios. Se numește lagom. Semnifică nici prea puțin, nici prea mult, cât e de ajuns. Termenul vine de pe vremea Vikingilor, când cornul de vin sau bolul de supă era trecut de la unul la altul. Dacă ai fi luat mai mult decât porția ta, nu ar fi rămas destul pentru toți. 


Originea termenului este dativul plural al cuvântului lag (“lege”), în cazul dat referindu-se nu neapărat la legea în sens juridic ci la bunul simț. O traducere deci ar putea fi “conform bunului simț”. La englezi e suitable, la norvegieni e passe, la ruși e norman’lo. Curios este că și în română avem un termen împrumutat de la otomani, așa cum au și albanezii, și anume taman. Sensul ar fi de exact, perfect, originea cuvântului fiind din arabă.


Lagom, sau taman, cum vreți să îl numiți, este o mantra a moderației, a aprecierii a ceea ce ai și știind cât îți trebuie pentru a te simți mulțumit. Suedezii aplică lagom la orice – la modul în care muncesc, la bunurile pe care le dețin și la mâncarea pe care o mănâncă. Este un concept bazat pe cercetări care arată că ai nevoie doar de atât cât este necesar să te facă să te simți fericit. Oricât de puțin în plus și nu mai ai cu adevărat o experiență mai ridicată a fericirii. Este vorba desprea a avea o prăjitură și a nu o mânca pe toată.

ceramical-bol-ceramica-albastru-macarons-cafea

Suedezii își umplu viața cu obiecte practice, bine făcute, frumoase și care au sens și scop. Designul suedez plasează o emfază asupra a avea acasă lucruri care aduc plus valoare. Nu veți găși suedezi care își cumpără o cămașă doar pentru că este la reduceri, sau un pat care “e bun pentru moment”. Suedezii cred că designul și calitatea trebuie să fie prezente zi de zi, nu doar la ocazii speciale. Și dacă ceva este funcțional, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie și frumos, și viceversa. 


Să ai o casă lagom nu înseamnă totuși să ai o casă cu o estetică suedeză. Nu ai nevoie de pereți albi și pardoseală de lemn ca să experimentezei lagom. E vorba despre a experimenta și alege elemente pe care le iubești și despre a crea un echilibru pentru tine, indiferent de gusturi.

ceramical-obiecte-decorative-ceramica-verde-menta-roz-alb-planta
Raftul cu obiecte decorative din ceramică în culori pastelate

Este o neînțelegere în a crede că lagom înseamnă minimalist. Lagom nu este despre a tăia de pe lista ci mai degrabă despre a aduce acasă doar lucruri care îți îmbogățesc viață. Când te uiți în jurul tău, vezi lucruri de care te bucuri, care sunt bine făcute, pe care le folosești în fiecare zi? Câteva feluri prin care poți integra lagom în casa ta sunt:


Alegea calitatea în locul cantității

Alege obiecte care sunt durabile, de care ai cu adevărat nevoie și pe care le iubești. 


Uită de trenduri

Alege designuri atemporale, care vor dura o veșnicie. Oricând poți schimba micile elemente, florile, bețișoarele parfumate, pozele din rame.

ceramical-obiecte-decorative-bol-ceramica-neagra-evantaie-chinezesti

Totul este important

Consideră tot ce este în casa ta că fiind important, de la prosoapele de baie până la ce săpun folosești. Atunci când dai importanță fiecărui obiect de la tine de acasă, poți schimba felul în care te simți când le folosești. Când îți umpli casă de obiecte pe care le iubești, întregul loc devine primitor, pașnic și special.

ceramical-suport-ceramica-ustensile-bucatarie-ghiveci-plante
ceramica-boluti-ceramica-teracota-bucatarie

Cumpără lucruri de zi de zi

Cumpără lucruri care se curețe ușor, nu sunt fragile și nu trebuie păstrate pentru ocazii speciale. O casă lagom este un spațiu intim în care se simte că trăiește cineva, fără porțelanuri de China încuiate în biblioteci, fără carpete pe care nimeni nu poate călca. 

ceramical-veioza-abajur-ceramica-neagra-home-deco
ceramical-ilumiat-veioza-abajur-ceramica-teracota-living

Alege simplitatea în detrimentul împopoțonării

Estetica suedeză este despre a releva forme simple, linii curate și despre materialul din care un obiect este făcut. Lasă frumusețea inerentă a unui produs natural să strălucească printr-un design simplu.

Inspirați de aceste idei, în atelierul Ceramical, am creat aceste corpuri de iluminat din ceramică , ce proiectează lumini şi umbre care crează o atmosferă specială şi iți influenţează starea de bine.

Thanks for reading!

Despre ceramica neagră

Ceramica neagră, non-culoarea în care vasele de lut se transformă singure

This image has an empty alt attribute; its file name is black-pottery-ceramical-studio.jpg
Boluri din ceramică neagră, lustruite cu piatra, proaspăt scoase din cuptor

Ceramica neagră, specie destul de rară a ceramicii atât pe la noi cât şi pe la alţii, este o prelungire peste milenii a ceramicii geto-dacice. De ce? Ei bine, pentru că până pe la secolul III i.e.n., vasele făcute la roată de olarii geto-daci aveau ca trăsături generale, “arderea reducătoare, fineţea pastei, prezenţa particulelor de mică în compoziţia precum şi acoperirea vaselor cu un firnis negru, fin”.
Ardere reducătoare? Adică, să înțelegem și noi te rog, scriitorule! Deși există articole pe această temă, multe sunt destul de tehnice pentru neinițiați şi vrem să întelegem minunea ceramicii.
Să detaliem, arderea în reducere a oxigenului este o manieră de a arde vasele de lut care implică două etape – necesare și suficiente pentru a determina vasele ceramice să își transforme culoarea din roșu în negru. În prima etapă, arderea este bogată în oxigen – strict necesar pentru a ajunge la o temperatura optimă de coacere și vitrificare a vaselor. Este mai puțin important dacă arderea este pe gaz, electric sau cu lemne, însă o oarecare importanță tot există.
Etapa a doua este demarcată de sigilarea cuptorului, sigilare care are loc atunci când vasele s-au vitrificat. Așa cum se făcea și odinioară, și noi facem sigilarea cuptorului cu lut, reciclare e de mare importanţă. Tencuim de fiecare dată cuptorul, să nu care cumva să respire, focul devenind unul înnăbușit.

Și aici începe minunea, cu mai mulți factori de risc și de joc la mijloc. Cu mare băgare de seama, focul trebuie trecut în etapa de reducere – de eliminare graduală a oxigenului din cuptor. Căutând în scrieri, testând, greșind, însă de fiecare dată fiind mai “învățați”, mai fericiți cu rezultatele, ne-am format o părere, și vrem să anulăm câteva mituri :)!
Primul mit:  Negrul vaselor nu ține doar de existența fumului de lemn în cuptor, cu toate că, indubitabil, fumul ajută la formarea unei pelicule fine, de suprafață însă. Probă stă faptul că vasele sunt negre în mod complet, în structură. Vom mai scrie şi promitem să vă arătăm poze cu vase sparte, pentru a elucida aspectul.

This image has an empty alt attribute; its file name is ceramical-ardere-reducere.jpg
Începe să iasă fum de la lemne…

Nu discutăm despre o peliculă ci despre schimbări moleculare înauntrul pereţilor vaselor ceramice. Spuneam mai sus că are totuși o importanță felul arderii, arderea cu lemne fiind cea care facilitează crearea atmosferei de lipsa de oxigen și creare de monoxid de carbon. Ca atare, fumul dă nuanțele, patina vaselor, de fiecare dată alta, în funcție de esența de lemn aleasă. Și e minunat să vezi cum lemnul de măr, păr, prun poate duce la nuanțe mai calde, mai cafenii, față de cel de soc, arțar sau brad – care dau un negru tăciune, cu irizații. Noi ne-am mai jucat cu ceva salcâm – indeciși totuși de efecte, lemnul de esență tare produce prea multă căldură, și, culmea, nu avem nevoie de ea, ci doar de fum, să nu uităm. Preferăm bradul și mărul și mai căutăm alte esențe prin pădure cât de curând.

This image has an empty alt attribute; its file name is ceramical-cuptor-lemne-gaz-1.jpg
Încet, crește temperatura în cuptor, până devine cu totul portocaliu

Al doilea mit: Negrul nu se formează în timpul creșterii de temperatura din cuptor, ci, ulterior vitrificarii, pe perioada răcirii, aia când stai cu un pahar de lut în mână și povestești, și speri că va fi bine, că de rău suntem sătui. De nu ne credeți, vă așteptăm să ardem împreună un cuptor. Ar fi de vorbit despre temperatura de ardere, că de vă gândiți că nu e precis calculată, vă înșelați, fiecare centimă chiar contează. Nu arzi destul de tare, nu vitrifici vasele. Arzi prea tare, nu ies vasele negre

O remarcă interesantă, dacă dăm drumul la gurile de vizitare pe durata răcirii cuptorului sau dacă nu îl sigilăm destul de bine, chiar la începutul procesului de răcire, vasele nu vor ieși negre, asta pentru că oxigenul e inamicul numărul unu al ceramicii negre! Ele au nevoie de o răcire graduală, în lipsa oxigenului. Surpriză deci, prezența oxigenului oprește sau reverseaza procesul de innegrire. Și aici apare magia, noi la Ceramical putem inversa procesul. Cine s-ar fi gândit. Voi ne dați un vas negru. Sau, și mai bine, vă dăm noi, și din negru îl facem înapoi brun-roșcat.

Mai multe boluri de ceramică neagră, frumos lustruite și de unde le puteți lua acasă, sunt în magazinul nostru online: Ceramical.ro.
Tot acolo găsiți și cele mai faine lămpi sau lumânări cu suport din ceramică neagră. Cine mai face negru, pe lângă noi?

Păi găsim ceramica neagră de Marginea, apoi încercări la Corund, sau în Maramureș, însa disparate şi fără o prezenţă puternică. Fiecare zonă cu particularitățile ei. Noi ne bucurăm să intrăm în clubul păstrătorilor de tradiție, de meșteșug, și, cum veți vedea, să îl îmbunătățim și să îl punem alături de un design de autor, să facem niște blide de stă măța-n coadă.

Ea e Mitza, mâța noastră, pisica vânător, cu veleități de Bruce Lee, și ar putea sta în coadă pentru recompensa potrivită.

This image has an empty alt attribute; its file name is ceramical-pisica-mitza.jpg
Cea mai frumoasă și mai devotată pisică! <3 #lovelymitza

 Mulțumim pentru atenție!