Creativitate in linistea naturii: Povestea artistului vizual care modeleaza ceramica de Silistea Snagovului #Interviu

Autor: Oana Dimitriu

Linistea si pacea mult ravnite in aceste vremuri complicate pot insemna pentru unii intoarcerea la viata satului, la un spatiu in care timpul trece altfel, unde simt din nou ritmul firesc al vietii si in care pot crea aproape de natura.

Este si povestea artistei Lidia Alina Nicolae (Mircea), pe care izolarea a surprins-o impreuna cu familia in atelierul de creatie de langa Bucuresti, din Silistea Snagovului.

In aceasta perioada, operele sale de arta nu mai ajung in vitrinele salilor de expozitie, dar se transforma in obiecte utile si rezistente, numai bune de admirat si folosit in casa.

Viata in satul de la marginea padurii a inspirat-o sa creeze arta functionala. Si sa puna bazele unei afaceri de familie, care imbina olaritul traditional cu designul modern si lumea digitala: Ceramical.ro.

Cum si-a gasit roata olarului locul in stilul de viata modern al unui tanar artist vizual din Bucuresti?

Toata povestea a inceput prin 2015, mai mult ca o curiozitate de a invata cum se lucreaza la roata, ca o joaca. Am invatat cu nea Gigi, cel mai tanar olar din Piscu, care a lucrat pe vremuri la una dintre fabricile inca in fiinta atunci de vase ceramice.

Cu el ne-au facut cunostinta prietenii nostri de la Scoala de la Piscu, in atelierul carora am lucrat la roata initial.

Incet a crescut dorinta de a dezvolta acest mestesug, si am inceput sa exersam, sa ne documentam si sa aplicam si singuri ce cunostinte acumulasem, astfel ca ne-am luat prima roata si diverse materiale si ustensile de care aveam nevoie.

Dupa ce am inceput sa controlam singuri ce iesea de pe roata, a inceput aventura cuptorului. Si aici au fost cateva incercari pana am ajuns la forma actuala, care este si cea mai eficienta.

In momentul acesta avem patru cuptoare, un cuptor din caramida refractara, doua cuptoare tip Raku, facute din doua butoaie de fier care au fost transformate sa reziste la temperaturi de 1.200 grade Celsius si un cuptor electric.

In tot acest timp am experimentat felurite tehnici si, ca urmare a aprecierilor celor din jur, am hotarat sa facem proiectul acesta sa devina si mai serios si sa se poata bucura si altii de bucuria noastra.

Am tot vorbit despre „noi”, pentru ca, asa cum povesteam, Ceramical este un proiect, o afacere de familie, deci fiecare membru se ocupa cu ce se pricepe mai bine. Uneori e nevoie sa facem schimb de roluri, insa, cum pleiada de provocari ale unui business e atat de mare, suntem prinsi pe varii planuri multe ore pe zi. Dar e frumos pentru ca, evident, nu ne vom plictisi.

Mai apoi, totul e intr-un context. Eu zic ca toti avem nevoie de liniste in vremurile acestea zbuciumate, iar 2020 e atat de elocvent pentru ce spun.

Iar incursiunea noastra in viata rurala din ultima vreme (pentru ca asa s-au asezat astrele si am ajuns sa lucram la Piscu si apoi sa ne gasim si noi oaza noastra la cativa kilometri distanta, la Silistea Snagovului) ne-a facut sa ne amintim cat de important este ritmul firesc al vietii, cat de important este sa constientizam ciclurile naturii si sa ne amintim cat de importanta este in viata noastra.

Si asta ne influenteaza zi de zi.

Proiectul Ceramical a pornit din dorinta de a-mi extinde modul de exprimare artistica intr-un alt mediu, acela al obiectelor care pot fi atinse si cu care publicul sa intre in contact direct.

Ceramical propune obiecte atent si cu dichis lucrate, din lut, la roata olarului. Sper si cred ca emana o viziune contemporana si, atunci cand tehnica permite, tine in viata pana la urma o traditie pur romaneasca.

Astfel, propunem linii de o mare eleganta, atingeri lucioase, pictate manual, deseori chiar obiecte de o simplitate debordanta. Dintre ele, ca sa discutam doar despre cateva, as aminti, ca sa fim in asentimentul vremurilor, ghivece pictate manual pentru plante, potrivite in casa sau pe terasa, cu elemente inspirate din natura.

Paleta de culori aleasa cred ca are darul de a aduce multa caldura si optimism in fiecare casa.

Mai apoi, tot in zona clasica, as mentiona accesoriile pentru bucatarie, cum sunt farfuriile, paharele sau borcanele cu capac, perfecte pentru depozitarea alimentelor.

Ne distantam un pic de restul produselor autohtone printr-o linie de modernitate precum si una picturala.

Avem tot timpul in minte ca produsele noastre sa se integreze cu usurinta, insa sa si creeze o atmosfera speciala si relaxanta. Fie ca vorbim despre lumina, miros sau zona de auditie muzicala, le-am abordat pe toate, astfel incat avem atat o serie de corpuri de iluminat, veioze si lustre din ceramica, cat si lumanari parfumate in suport ceramic, precum si difuzoare din ceramica pentru smartphone.

Fiecare dintre obiectele de mai sus are povestea lui, demna de a fi pusa in pagina si vom fi bucurosi sa o impartasim imediat ce timpul ne-o va permite.

Cum decurge o zi obisnuita din viata voastra in atelierul de la tara?

Ne trezim si facem o multime de planuri. Ziua continua cu organizare si o alta multime de activitati. Activitatile se inmultesc pentru ca avem si doi prichindei foarte activi si curiosi, care invata despre olarit si cresc odata cu proiectul nostru.

Ca orice proiect serios, urmarim un plan, avem o strategie pentru ca sunt etape in crearea obiectelor si promovarea lor care nu pot fi grabite sau sarite.

Spun asta pentru in spatele unul bol sau unei cani de ceramica, stau mai multe etape: modelarea la roata, finisarea, uscarea (o etapa foarte importanta care trebuie tratata cu multa rabdare), decorarea, arderea, glazurarea (smaltuirea mai pe romaneste), a doua ardere, fotografierea, editarea imaginilor, inventarierea si abia apoi postarea in magazinul online sau pe orice platforma sociala.

Evident nu se pot face toate aceste lucruri intr-o singura zi, dar lucram in functie de etapa sau etapele in care se afla obiectele, pentru ca pot fi serii de vase de lut care trebuie decorate, altele abia se modeleaza pe roata, unele trebuie pregatite de pus la ars.

Si tot asa, in ordinea prioritatilor. Activitatea continua la calculator de cele mai multe ori si mai tarziu, noaptea, dupa ce au adormit cei mici.

Exista o tendinta de trecere de la industrializare la revitalizarea breslelor, a olaritului, a ceramicii?

Cred ca produsele handmade au o tenta ascendenta in ultimii ani si asta se vede cu ochiul liber, de la stilouri la sapunuri sau lumanari de varii feluri. Este probabil o reactie la globalizare si la productia in masa, la joburile moderne de birou, o nemultumire crescanda in toate randurile derivand din lipsa unei impliniri adevarate.

Dintre multe indeletniciri, olaritul este accesibil pentru toate grupele de varsta, nu este scump prin comparatie cu lucrul in metal, sticla sau in lemn si care implica mai multe echipamente, spatiu si materiale.

Pentru cei mai multi producatori artizanali, e usor de observat ca in ziua de astazi consumatorii nu mai sunt esentialmente atasati de produsele artizanele dat fiind ca produsele de masa pot inlocui si reproduce obiecte unicat, repede si ieftin. Si totusi, nu masinariile sunt cele care hotarasc formele, ci omul.

Asta in timp ce produsele artizanale, facute de mana, sunt eminamente gandite avand la baza trecerea timpului. Oamenii nu cumpara doar produsul. Ei cumpara maniera in care un artizan priceput si-a consumat o parte din viata transformand un material brut intr-un obiect de prima clasa.

Iar timpul este un lux in lumea moderna. Probabil ca sa discutam despre cum ne folosim noi, artizanii, timpul va deveni din ce in ce mai mult o parte a povestii fiecarui artizan.

In plus, cred ca fiecare natie dezvoltata are nevoie de o nisa de productie al carei rol este sa revolutioneze urmatorul val de idei de consum si de obiceiuri. Productia de masa poate fi externalizata, dar e nevoie de oameni cu idei noi sa arate drumul. In domeniul nostru, speram sa fim unii dintre aceia, aici la Ceramical.

Parem pretiosi, cu obiecte pretioase de pus in vitrina, dar ne dorim ca oamenii sa invete sa se bucure de ele pe masa in fiecare zi, pentru ca sunt rezistente si durabile, chiar daca au finisaje bine lucrate. Sunt pentru toata lumea!

Cand crezi ca va fi doborata suprematia oalelor chinezesti? E aproape acest moment sau mai au mult de munca artistii plastici autentici?

Intrebarea ta vine exact in clipa in care globalizarea si lanturile de productie au suferit atat intarzieri majore, cat si intreruperi. Ca urmare, ceea ce parea iluzoriu in 2019 se prea poate sa fie noul trend.

Asta in conditiile in care, cel mai probabil, vor fi multiple zone de business care se vor reorienta spre achizitia de produse locale, si asta include ceramica. Deci da, acest moment e foarte aproape.

Mai ales ca un producator local este mult mai rapid, mai flexibil si mai adaptat la nevoile specifice pietei din Romania. Nu spun prin asta ca brandurile mari isi vor muta neaparat productia din China. Posibil insa sa apara o concurenta puternica din India sau chiar din Spania.

Greu de spus daca pleiada de producatori locali de ceramica este la acest moment in pas cu schimbarile ce tind sa apara si aici am in vedere, pe de o parte, olarii clasici din vetrele de la Horezu, Baia Mare sau Suceava – care au o productie preponderent traditionala, dar sunt tributari erei digitale si cerintelor acesteia, precum si tinerele branduri de ceramica aparute in ultimii ani, fauritori in principal de produse din portelan.

Am incercat sa pozitionam Ceramical undeva la linia de demarcatie dintre olarul clasic si cel modern, adica proiectam si cream obiecte moderne cu ajutorul tehnicilor traditionale.

Lidia Alina Nicolae (Mircea) 4

Ce planuri aveti pentru Ceramical in 2020?

Sunt multe idei, probabil vom acorda in continuare multa atentie calitatii produselor noastre. Vom scoate cateva colectii de lumanari parfumate, care credem ca isi vor face repede loc in casele voastre.

Alta zona de interes este cea a ceramicii artistice, unde vom combina mai multe materiale naturale, precum si dezvoltarea mai multor produse utilitare, care nu exista pe plan local.

Toate vor aparea la timpul lor pe site-ul nostru, Ceramical.ro, unde va asteptam cu drag. Evident, suntem prezenti cu noutati din atelier pe Facebook si Instagram.

Care este proiectul care te reprezinta cel mai mult, dintre toate operele tale?

Mi-ar fi greu sa aleg un proiect reprezentativ, cred ca fiecare dintre proiectele mele de grafica, pictura sau ceramica are o parte din mine. Fiecare dintre ele m-a ajutat sa ma dezvolt si ilustreaza o perioada din viata mea. Pentru mine a face arta, inseamna a ma implica si a ma dedica total proiectului la care lucrez. Este un mod de viata, o parte integrata in felul meu de a trai.

Spun asta pentru ca desi nu lucrez in continuu pe timpul unei zile la respectiva tema, mintea mea este acolo chiar daca iau o pauza, starea aceea creatoare se propaga si atunci cand fac alte activitati. Imi vin idei si solutii chiar si cand dorm.

Fiecare dintre proiectele de grafica sau pictura de pana acum s-a desfasurat pe parcursul a cativa ani. Printre cele mai recente si cel pe care cu siguranta il voi continua este asa-numitul Sakura, un proiect la care tin mult, la care am lucrat vreo 5 ani, adunat, si care face dovada pasiunii mele pentru cultura asiatica.

Si, ca sa raspund la intrebare, pot spune ca proiectul Ceramical este reprezentativ pentru momentul acesta, pentru ca se intampla acum si toata energia este canalizata acolo, este cel mai recent si in continua dezvoltare. Am si avem – pentru ca de data asta vorbim despre un proiect de echipa, de familie – o multime de idei, asa ca fara indoiala va fi de lunga durata.”

Interviu publicat pe Ziare.com.

Oamenii au mai mult ca oricand nevoie de arta, dar si arta are nevoie de oameni #Interviu

Autor: Oana Dimitriu

Acum, cand toate institutiile de arta si cultura sunt inchise, cand totul s-a anulat, amanat sau izolat, avem nevoie mai mare ca oricand de arta, pentru a merge inainte si a ramane intregi la creier.

Artistii sunt izolati la domiciliu, cei mai norocosi sunt izolati poate in ateliere, iar cei care pot se duc in online, pentru a mai ajunge macar putin la public.

In aceste vremuri grele pentru artisti si provocatoare pentru arta, am stat de vorba cu artista Lidia Alina Nicolae (Mircea), ca sa aflam mai multe despre viata unui tanar creator de frumos in timp de pandemie.

Cum vezi situatia actuala?

Buna tie si cititorilor vostri! Eu sunt structural o fire echilibrata, organizata, insa cu o mai slaba atentie pe fluxurile de stiri. Stiam insa de situatia internationala zi de zi, sotul meu e la punct permanent, cumva a urmarit din decembrie presa pe subiectul Covid. Am refuzat aproape sa ii impartasesc fricile insa iata ca a avut dreptate sa acorde foarte mult interes subiectului.

Personal, fiind mamica de doi copii, cred ca suntem intr-o perioada de patinaj, artistic, nu viteza, un patinaj care ii va tine pe unii in picioare, mai tari si mai intelepti, insa mai ingrijorati si mai imbatraniti.

Insa moralul trebuie sa fie sus, trebuie sa ne refacem zilnic in minte lista de lucruri bune care sa ne tina in picioare. Sunt vremuri ciudate, si atunci am credinta ca trebuie tratate cu haz, cu bun simt, cu responsabilitate, si mai ales, cu gandul la cei mici.

Fiind mai fragili decat noi, e mare lucru sa reusesti sa nu le transmiti din ingrijorari, sa le explici cat se poate prin ce trecem, sa ii conectezi la realitatea asta care e aici sa dureze. Din nou, cu caldura si haz, pe cat se poate.

Cum vezi rolul artei in perioada pe care o parcurgem?

Oamenii au mai mult ca oricand nevoie de arta, in toate formele ei. Insa si artistii si arta au nevoie de oameni, e o reciprocitate aici, desi nu pare, sau nu se vede uneori.

Acum, cu muzee, teatre, biblioteci, cinematografe inchise, vin si intreb, ce sa faca artistul. Galeriile? Inchise. Si atunci, gasim incet incet in online accesul liber la tururi virtuale, galeriile posteaza neincetat tot soiul de expozitii, actorii fac spectacole pentru copii, vezi Teatrul Tandarica si altele, vezi initiativele lui Marius Manole, Serban Pavlu si restul actorilor tineri pe Zoom, Marcel Iures interpreteaza exceptional la Radio Romania Actualitati, teatru radiofonic Paracliserul de Marin Sorescu. Cu totii au simtit nevoia de coeziune, de a fi alaturi.

Noi, artistii plastici, trebuie cred sa preluam din mers si sa aducem un pic de culoare si lumina celor de langa noi. La asta ne pricepem si e un moment in care oamenii sunt incercati, au nevoie de imagini, de acel tip de ridicare spirituala pe care doar arta ti-l poate da, ca e pictura, scriitura, muzica sau film.

In cazul meu, sunt lucrari de grafica, pictura, pe varii medii, in ultima vreme incerc variatiuni pentru copii, de tipul cartilor de colorat, sau lucrari ceramice extrem de joviale, de vii, foarte foarte pline de vara si soare. Toate in speranta ca vor descreti frunti.

Ne va redefini perceptiile in vreun fel anul 2020?

Cred ca da, sau asa sper. Sper sa vedem si fara ochelari ca nu tot ce zboara se mananca. Cred ca, cu nuante, nu ar trebui sa mai importam retete de succes. Atat in arta cat si in celelalte domenii.

Exista oameni destepti si frumosi in toate domeniile, insa unii nu vor altii nu pot fi scosi in fata. Insa au lucruri de spus, si daca nu acum atunci cand sa ii ascultam, cand sa impulsionam demersuri ce lancezesc de ani buni? Cat lasam artistul neplatit, teatre neconstruite, cultura si educatia lasate la coada?

Da, perceptiile noastre ar trebui sa se ascuta in perioada asta de teama, de necunoscut, vom fi fost, paradoxal, cu totii pe front contra virusului.

Insa arta e aici sa ramana, si va ramane, si ce e de calitate va iesi in fata mai mult ca oricand. Sau asa vreau sa cred. Noi vedem incet incet asta in businessul pe care l-am deschis, si care e undeva la limita dintre arta si mestesug, e o afacere de familie, cu si despre ceramica, la roata.

Adusa in modernitate, e o etapa noua pentru mine, insa promit sa incerc sa ajung in casele voaste cu tot soiul de cioburi care mai de care mai fain gandite. Dar mai povestim despre asta, ca sa nu deviem de la subiect.

Arta sau business? Cum e si cum ar trebui sa fie?

Nu stiu de ce e incetatenita ideea asta ca artistul e artist domne!? Artistul e si el om, nu ii da nimeni mancare la magazin doar pentru ca a sculptat sau pictat vreo capodopera anul asta.

Hai sa fim pragmatici, intre a fi serios in munca ta, a intelege sa te darui in fiecare lucrare, a fi dedicat, minutios si implicat in a transmite celor ce iti vad lucrarile o stare, si faptul ca in secolul XXI daca nu stii sa te gestionezi, esti destinat esecului, e o distanta.

Asadar, cred cumva ca ar trebui sa vina din doua directii schimbarea paradigmei, si anume artistul trebuie sa se dea pe dupa principiile de business, de marketing, de contabilitate etc, pentru a fi in pas cu realitatile, pentru a fi aici si maine si peste zece ani.

Altfel, vorbim despre o arta eterna, insa despre un artist efemer, deci, sa ne trezim, sa nu dormim ziua’n amiaza mare cu crezul artei in inima, totusi, traim ani in care casele de licitatie trimit cataloage online si cumparatorii platesc bani grei catre intermediari – tot online.

Iar a doua directie este publicul, receptorul, si el trebuie, in masura fiecarui domeniu, sa sprijine arta, si mai ales calitatea. Nu vreau sa sune a nationalism, dar stiti si voi, e un nou trend, buy local, think local. Asta nu inseamna sfarsitul glabalizarii, ci nuantarea si redefinirea ei.

Trebuie probabil sa apara cat de curand trend-setterii care sa dea tonul, sa arate beneficiile lui buy local, art, craft etc. E singura varianta de a deveni sustenabili pe termen lung.

Unde si cum te gasim?

Daca vreti sa vedeti ce mai fac, treceti pe online, fie pe Ceramical.ro, fie pe pagina de Instagram sau pagina de Facebook.

Pentru zile mai dragute, gasiti acolo tot felul de vase ceramice, farfurii, boluri, gasiti pe Ceramical.ro ideile cu care speram sa contribuim la pastrarea traditiei artei lutului. Momentan nu avem un magazin fizic, dar nu excludem ca, dupa ce totul se va linisti, sa facem si asta.

Am atins si cochetam atat cu simplitatea ceramicii negre cat si cu vase cu design minimalist. Nu e mai putin adevarat ca ne dorim sa impingem dimensiunile obisnuite ale olaritului spre noi granite, asa ca avem si serii noi de produse, din zona corpurilor de iluminat, cum ar fi lustre si veioze ceramice.

O zona cu care ne mandrim si in care credem este cea a lumanarilor cu suport ceramic, sau a ghivecelor – doar toti incepem sa avem gradina in balcon zilele astea, nu?

Pentru zona de grafica aplicata, o parte din lucrarile mele le gasiti pe LidiaAlinaNicolae.ro.

Si pentru cei care inca nu te cunosc, ne spui cateva cuvinte despre tine?

M-am nascut si am crescut in Bucuresti si, inca de pe vremea cand eram mica, imi placea sa desenez si sa mesteresc tot felul de accesorii pentru jocurile cu prietenii mei sau pentru papusi.

Imi amintesc si acum exact cand am facut primele mele desene (pe care inca le pastrez apropo), cu o carioca rosie. Se intampla cand aveam vreo 2 ani. La indrumarea doamnei profesor de desen din clasa a 4-a, am dat examen si am intrat la Liceul de Arte Plastice N. Tonitza. De aici a inceput oficial pregatirea mea in domeniul artei.

Am continuat cu Universitatea de Arte din Bucuresti, de unde am absolvit Masterul la sectia de Grafica in anul 2010. In timpul facultatii am lucrat part time in cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei la Laboratorul de restaurare carte, mai precis, restaurare hartie.

Apoi au urmat tot felul colaborari pe proiecte artistice sau de grafica aplicata. Asa am adunat o multime de cunostinte legate de domeniul artei. In perioada 2012-2018 am lucrat ca grafician pentru o companie de cercetare de piata.

Acum colaborez pe proiecte de grafic art design cu mai multe companii, in timp ce lucrez si la dezvoltarea proiectului personal (Ceramical) cu si despre ceramica lucrata la roata olarului.

Cum s-a nascut pasiunea ta pentru arta?

Cred ca m-am nascut cu aceasta pasiune. Intotdeauna mi s-a parut firesc si mi-a placut sa fiu aproape de subiectul asta, chiar daca participam activ sau doar observam. Dar evident a fost si este in cotinua cultivare, educare, antrenare, rafinare.

La acest proces au participat profesorii mei, mentorii mei, albumele de arta, nenumaratele scrieri, si, foarte important, muzeele cu toate obiectele de arta.

Foarte interesant a fost sa descopar ca pasiunea creste si devine mai puternica daca este alimentata si extinsa si in alte domenii ale artei. De curand (adica de vreo 5 ani) a renascut o dragoste mai veche, crearea de obiecte ceramice, din lut, ca sa fiu precisa.”

Interviu publicat pe Business24.ro

Pictural sau artistic in tehnica ceramica?

Autor: Valentin Dimitriu

Inca din perioada preistorica oamenii au simtit nevoia sa figureze diverse elemente si scene importante pe suporturi care dainuie. Doua exemple in acest sens ar fi picturile rupestre din pesterile Lascaux si Altamira si mai apoi vasele ceramice din Grecia, Roma antica sau Egipt.

Trecand prin cultura asiatica si pana in prezent, descoperim portelanuri pictate manual, unele cu un design foarte simplu, minimalist, altele insa fiind o adevarata opera de arta intinsa pe toata suprafata vaselor.

O componenta foarte importanta este si forma obiectului, de natura sa completeze imaginea picturala. Altfel spus, pictura se adapteaza la forma vasului.

Pe arealul carpato-danubiano-pontic regasim ceramica geto-daca si ceramica de cucuteni, fiind punctul de pornire al simbolurilor care decoreaza vasele in anii care au urmat. De la simboluri solare la cele din natura sau care reprezinta fertilitatea, vasele nedecorate nicicum sunt o raritate.

Mai tarziu, simbolistica se regaseste cu anumite specificitati atat in ceramica de Horezu, de Maramures sau Harghita. In ce masura exista o tranzitie sau nu spre decoratiile din ceramica moderna este de discutat.

Cu toate acestea, designul interior s-a indepartat de stilul traditional rustic si odata cu aceasta a aparut tendinta de a avea obiecte decorative sau utilitare care au o tusa moderna si nu neaparat una simbolistica.

Atelierul Ceramical abordeaza o tehnica traditionala, ceramica lucrata la roata olarului pe care o transforma in obiecte de ceramica moderna, uneori minimaliste cu forme si culori speciale, si cel mai adesea decorate cu elemente inspirate din natura sau pur si simplu tuse gestualiste in spiritul artei asiatice.

borcan ceramica capac

Ceramica pictata este o extindere a modalitatii de exprimare a artisei Lidia Alina Nicolae (Mircea) care sta in spatele acestui brand.

Ce ne place foarte mult la stilul ceramicii propuse de Ceramical sunt detaliile si minutiozitatea date de o mana sigura care reliefeaza talentul de grafician carea a abordat un nou mediu de exprimare, facand o trecere lina de la panza si hartie la suprafetele cu texturatia aparte date de ceramica.

Paleta coloristica abordata este una a pastelurilor, a nuantelor subtile, toate regasindu-se pe o serie de vase care au natura sa potenteze picturalul.

Astfel, am fost atrasi de o serie de ghivece pictate care aduc natura mai aproape de noi si reliefeaza o multitudine de pasari, flori sau fructe.

Nu mai putin agreabile sunt si ghivecele create intr-un stil si colorit exotic, in pas cu trendurile.

Ne-au mai placut canile de cafea pictate cu macese sau borcanele si recipientele pentru bucatarie cu flori de primavera sau petale colorate.

ghiveci ceramica pictata

O alta zona decorativa care exprima emotii preponderant prin culoare este cea a tuselor gestualiste, asa cum sunt cele din seria de lumanari parfumate, toate regasindu-se pe siteul Ceramical sau pe profilele de Facebook sau Instagram. „

Articol publicat pe Ziare.com

Reamenajarea sau modernizarea bucatariei. Idei si concept, solutii de depozitare

Bucataria este un spatiu care trebuie sa fie usor si placut de folosit pentru gatit, dar si pentru socializat. Cei care gatesc stiu prea bine ca bucataria devine un sanctuar cu reguli si sisteme de organizare foarte clare.

Este locul unde arta culinara prinde viata si de asemenea locul unde se petrec momente importante la masa, la o cafea, sau pur si simplu tinand companie bucatarului.

Atmosfera este cea care face ca bucataria sa fie un loc placut si confortabil si care sa te faca sa uiti sa mai pleci de acolo.

Pentru asta, designul bucatariei trebuie atent gandit pentru ca presupune combinarea eficienta a planului incaperii cu suprafetele, aparatele si detaliile de design.

Indiferent daca va ganditi la o renovare completa a bucatariei sau doar la o improspatare modesta, trebuie sa decideti ce nevoi aveti. Evident bugetul este un factor decizional important.

set ceramica bucatarie

Urmatorul pas este acela de a stabili ce obiecte vreti sa pastrati, poate aveti diverse aparate electronice, un set de farfurii primite cadou sau canile si magnetii colectionati in vacante.

De obicei, planurile de renovare a bucatariei sunt gandite pentru marirea spatiului de depozitare.

Daca va ganditi sa va mutati, atunci personalizarea excesiva a spatiului nu va aduce prea multa valoare, pentru ca noii cumparatori vor dori cu siguranta sa isi aduca propriul stil in bucatarie.

Ce e de tinut minte e ca intotdeauna accesoriile sunt cele care transforma complet spatiul si pun accentul pe stilul de amenajare dorit.

ceramica pictata

Iata si cateva aspecte de avut in vedere cand doriti sa eficientizati spatiul din bucatarie:

➤ Distanta dintre spatiile de lucru trebuie sa fie cat mai mica, probabil aveti deja o zona preferata pe care o folositi adesea;

➤ Ce nevoi de depozitare aveti? Fie ca va ganditi la dulapuri pentru vesela, oale si tigai sau la borcane din ceramica pentru depozitarea alimentelor cum ar fi cafea, zahar, paste, condimente sau plante uscate, scopul acestora este de a va ajuta sa aveti o bucatarie organizata;

➤ Daca sunteti o persoana care organizeaza mese festive ori petreceri la cina, sau aveti copii, aveti nevoie de loc pentru o masa la care sa poata sta cineva cat timp gatiti;

➤ Accesoriile pentru masa – farfurii, cani, pahare, boluri – trebuie sa aiba locul lor de depozitare in dulapuri, usor de utilizat;

ceramica pictata
ceramica pictata
farfurii ceramica

➤ Unde vreti sa tineti ustensilele cel mai des folosite? Cu totii stim cum este sa cauti spatula din lemn intr-un sertar plin cu furculite, cutite si linguri…

Suporturile din ceramica pentru linguri de lemn sau pentru alte ustensile de gatit sunt o alegere buna pentru a le avea mai organizate, dar la vedere si mai usor de gasit;

➤ Ar mai fi de amintit schimbarea culorii peretilor, schimbarea blaturilor, schimbarea culorii sau usilor de la dulapuri, dar si alegerea unei pardoseli de lemn sau piatra, toate acestea vor face o diferenta uimitoare;

➤ Sa nu uitam de iluminat. Un mod bun de iluminat poate transforma radical bucataria voastra. Spoturile ofera un aspect futurist, in schimb luminile suspendate aduc atmosfera mai calda si mai intima.

Sunt o multime de idei de amenajare pentru bucatarii, moderne sau traditionale, doar sa alegeti ce vi se potriveste.

Pentru o parte din solutiile de depozitare, accesoriile pentru masa si bucatarie sau iluminat, va vine in ajutor Lidia Alina Nicolae si echipa Ceramical cu obiecte din ceramica lucrata si pictata manual.

Pe site-ul lor, Ceramical.ro, veti gasi borcane din ceramica cu capac, suporturi pentru ustensile de bucatarie, farfurii ceramicaboluri ceramica, cani, pahare ceramica, dar si lampi cu abajur de ceramica, toate create special pentru o amenajare moderna, cu stil.

Articol publicat pe Ziare.com

Ghivece pictate din ceramica pentru gradina de acasa

Daca ai o fereastra si iti doresti sa cresti fie si o singura planta, fie ca vorbim despre cactusi, plante aromatice sau pur si simplu flori, probabil ca acum este momentul perfect.

Intr-o perioada in care viata este centrata mai mult decat de obicei spre spatiul de acasa, multi au incercat sa isi schimbe sau improspateze colectia de plante de apartament.

Cu totii stim cat este de relaxant gradinaritul, acele minute de liniste in care timpul sta in loc, in propria mini-gradina. Cu siguranta cafeaua de dimineata sau noul birou de acasa vor fi mult mai placute in coltul tau verde.

Plante proaspat achizitionate sau flori pe care le crestem de ani de zile? Oricare dintre ele se simte mai bine si mai frumoasa daca si casuta ei e cu drag aleasa.

Vine un moment in viata fiecarei plante in care trebuie sa o transplantam sau, dupa caz, sa ii mutam puiutii. Si acela este momentul in care ne dam seama ca planta nu este totul, ea trebuie integrata in decorul in care urmeaza sa o plasam.

Orice mare iubitor de plante le considera elemente de decor foarte importante in casa, pe balcon sau pe terasa. De aici, combinatia dintre tipul si dimensiunea plantei precum si locul unde va sta, ne vor dirija spre tipul de ghiveci pe care sa il alegem.

Pleiada de forme, culori si materiale este mare. Insa dintre ele, specialistii recomanda sa alegem ghivece pictate din materiale naturale, preferate fiind cele din ceramica.

ghivece pictate

Acestea au mai multe avantaje, printre care, aspectul deosebit, durabilitatea, faptul ca sunt prietenoase cu mediul si, nu in ultimul rand, faptul ca lasa planta sa respire si, peretii semi-permeabili permit evaporarea excesului de apa.

Tehnic vorbind, specialistii dezbat daca este sau nu necesar ca ghiveciul sa fie gaurit sau nu. Noi spunem ca, pana la urma, cunostintele gradinarului conteaza mai mult, maniera de udat fiind cea care va asigura sau nu o viata lunga plantei.

Intre ghivecele ceramice, in mod traditional s-a instituit o impartire in ghivecele simple, teracota, neglazurate si nedecorate (culoare care este acum la moda in Home Deco), respectiv in cele ce poarta felurite decoratiuni.

ghivece pictate


Daca unii aleg decoratiuni traditionale, nu mai putin prezente pe piata sunt in ultimii ani ghivecele facute de producatorii de ceramica moderna. Lucrarile lor aduc in atentie motive si culori vii, cu tendinta de a avea elemente decorative inspirate din natura, exotice.

O optiune si recomandare in acelasi timp puteti gasi in propunerile de ghivece ceramice, lucrate si pictate manual la atelierul Ceramical de catre Lidia Alina Nicolae.

Pentru plante suculente, bonsai, plante de apartament, de terasa sau gradina, aveti de ales fie din oferta disponibila pe site-ul lor Ceramical.ro, fie le dati un semn daca va doriti ceva personalizat, bineinteles, in stilul lor.

Suntem convinsi ca ghivecele lor din ceramica va vor pune in valoare plantele si le vor aduce un plus de eleganta.

Articol publicat pe Ziare.com.

Exista ceramica pe comanda?

Autor: Valentin Dimitriu

Odata cu diversificarea nevoilor de achizitie de obiecte ceramice precum si a noilor trenduri in materie de home decoration, am simtit nevoia sa iesim in intampinarea unei probleme pe cat de simple, pe atat de greu de rezolvat.

De unde ne procuram vase ceramice facute dupa chipul si asemanarea noastra, dupa dorintele si nevoile noastre, care sa se integreze in spatiul nostru vital sau sa fie potrivite pentru evenimente?

O optiune sunt olarii cu vechime, insa acolo modelele si culorile, designul are o anumita nota demna sa se incadreze in spatii rustice, in cabane de munte, in gospodarii. Nu inseamna ca nu le gasim oriunde altundeva, dar poate nu cu incadrarea cea mai fericita.

Ar mai fi variantele nenumarate din import, furnizorii din China, India, Spania si Italia fiind dintre cei mai numerosi. Paletarul e larg si numarul magazinelor online a crescut odata cu aceasta nisa.

Daca ne uitam pe piata locala, avem cativa actori care dezvolta produse interesante, fie ceramica la roata, fie portelan.

ceramica comanda

Am discutat subiectul umplerii locurilor goale cu artista Lidia Alina Nicolae, promotoare a brandului Ceramical si am vrut sa-i aflam pespectiva. Iata ce ne-a spus:

„Inca de la inceput am considerat ca doar o comunicare continua cu cititorii, prietenii si clientii nostri ne va aduce informatia de care avem nevoie pentru a putea produce obiecte ceramice moderne, in spiritul, designul si motivele pe care oamenii si le doresc in casele lor.

Oarecum sunt doua directii. Una este a artistului, a designerului de obiect, care se informeaza si incearca sa vina pe piata cu obiecte cvasi noi. De ce spun cvasi-noi? Pentru ca un ghiveci teoretic este si ramane un ghiveci.

Nu e atat de simplu insa, pentru ca de la dimensiuni la glazuri, la desenele si coloritul obiectului, la gaurirea sau texturarea acestuia, toate sunt optiuni care tin pe de o parte de nevoia unui obiect esentialmente utilitar iar pe de alta de incadrarea lui in spatiul vital al fiecarei familii.

ceramica comanda

Si iata cum, folosind acest exemplu, am ajuns la concluzia ca doar propunand forme si culori ramanem in primul sens al comunicarii.

Al doilea insa este feedbackul pe care il primim si care ajuta la dezvoltarea produselor noi, pe de o parte, si dezvoltarea noastra, ca brand, pe de alta.

Comunicarea continua mai aduce si alt avantaj. Acela ca, de la o zi la alta alegem si suntem alesi pentru proiecte variate de productie de vase personalizate. Uneori a fost vorba de crearea unor intregi seturi de vase pentru bucatarie si dining, menite sa se incadreze cu schimbarea pe de-a-ntregul a mobilierului si spatiului locativ.

Ceramica la roata da aceasta posibilitate, a liniilor perfecte, a variatiilor de forma si a unei ceramici durabile, care se preteaza la a fi achizionata ca set complet de farfurii, boluri de fructe, supa sau de salata, cani, pahare, carafe.

Personalizarea si apropierea de nevoile clientilor pare a fi o noua directie in ultima perioada. Incet, incet nu mai discutam exclusiv de ce pot oferi jucatorii industriali, tendinta de shop local isi pune amprenta si pe businessurile conexe sau complementare.

Exista producatori de lumanari parfumate sau firme de gardening si amenajari interioare, birouri de arhitectura si design interior care au nevoie de anumite tipologii de obiecte care nu pot fi gasite doar cautand prin oferta existenta.

ceramica comanda

Toti au nevoie de cineva care sa ii asculte si sa creeze pe gustul si pe dorinta lor. Corpurile de iluminat din ceramica sunt un alt exemplu de ceramica creata pe comanda, in functie de locatie si de designul existent.

Relatia cu fiecare dintre domeniile mentionate aici ne-a adus un plus si ne-a facut sa incercam sa ne plasam in zona lor de interes mai mult in fiecare zi, intelegand si unii si altii ca avem nevoie de apropiere umana si de produse create cu gust si dichis, specifice nevoilor de moment.

Inchid mentionand ceramica creata pentru cadouri, pentru anumite evenimente, cum ar fi marturiile pentru botez sau decoratiuni personalizate pe tematici pentru nunta, fie ele in forma vaselor pentru aranjamente florale, fie lumanarile in suport ceramic. Cu totii au gasit, in spiritul si nota generala a produselor pe care le oferim un interlocutor.

Ne bucuram si le multumim totodata pentru incredere si ii asteptam in continuare pe Ceramical.ro, cu ganduri bune, vase faine si idei de amenajare sau de well-being.” „

Articol publicat pe Ziare.com.

Socul din gradină – rețetă de socată

Luna mai este perfectă, începe să se încălzească și înfloresc pe rând cele mai delicate și mai parfumate flori. Printre primele semne că se apropie vara este atunci când grădina devine scena unui spectacol al miresmelor și culorilor.

Socul este cel care ne bucură cu mirosul dar și cu gustul sau inconfundabil. Cu toții ne amintim ce gustoasă era șocată din copilărie făcută de bunica…

Grădina noastră este înconjurată de arbuști care ne învăluie săptămâni la rând cu minunatul miros al florilor de șoc.

Abia ateptam să se deschidă primele flori ca să putem pune borcanul cu șocată la soare. Pentru că vrem să savurăm și la iarnă gustul minunat al florilor de șoc, culegem cât putem și preparam la rece un sirop sensational, rețeta o veți găși într-o postare ulterioară.

Mai jos vă povestim rețeta pe care am urmat-o pentru o socată perfectă.

Aveți nevoie de:

·         un borcan de 5 litri

·         10 – 15  flori de șoc  mari cât palmă  (nouă ne place un gust mai intens de flori)

·         500-600 gr zahăr

·         3 lămâi

·         drojdie proaspătă cât se ia cu 3 degete

·         sau 1 linguriță rasă boabe de orez

·         apă plată cât să umple borcanul.

Florile de soc se spală sub jet de apă pentru a le curată de praf și insecte, noi le-am cules după ploaie, și nu a mai fost nevoie să le spălăm. Se rup codițele și se pun în borcan.

Se adaugă zahărul, drojdia sau boabele de orez, zeama de la lămâi și cojile tăiate felii, apoi se umple borcanul cu apă și se amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul.

Borcanul acoperit cu o farfurioară se așează la loc cald și însorit pentru 2-3 zile. Timpul de fermentate depinde cât de mult va doriți ca șocată să fie de acidulată. Cu cât stă mai mult cu atât gustul devine mai intens.

Când considerați că este pe sufletul vostru, trebuie să o turnați prin strecurătoare în sticle și să o puneți  la frigider.

Piticii noștri sunt mari iubitori de șocată rece!

Paharele noastre de ceramică sunt perfecte pentru a menține temperatura socatei, așa cât să ne putem bucura de ea mai mult timp!

Să aveți poftă!

Siliștea Snagovului – oaza noastră de inspirație

Siliștea Snagovului este locul unde visul nostru de a avea o casă cu grădina pentru noi și pentru copil, (pentru că la momentul acela aveam doar unul), a devenit realitate.  Satul nostru este așezat undeva între lac și pădure, de unde în zilele senine se văd munții în zare.

Dacă acum 4 ani, știam despre Snagov, că este o destinație de agrement sau de ieșit în pădure cu bicicletă, odată cu dorința noastră de a ne apropia mai mult de natură și plimbările cu mașina prin satele din apropierea Bucureștiului, toate cu gândul la o ogradă cu mult spațiu în față casei și mulți pomi și o căsuța unde să putem locui și să am un atelier unde să pot face “mizerie” , am ajuns în Siliștea (oamenii locului au renunțat la al doilea nume al localității la nivel conversațional).

Văzuserăm noi niște proprietăți frumoase în zona Ardealului, și deși ne doream ceva asemănător undeva mai aproape, știam că specificul câmpiei este altul…..cu casă la stradă și grădina destul de mică…mai înghesuită. Așa mult ne-am dorit, încât toate astrele s-au așezat și au contribuit la a descoperi și face al nostru petecul de pământ. Așa cum ni l-am dorit, cu pomi, cu grădina mare, cu casă departe de stradă.

Ploua când l-am descoperit, era noiembrie. Am revenit de câteva ori să ne mai uităm la el, poate ne răzgândim așa cum am pățit alte dăți. Era minunat de fiecare dată și părea că nu vom mai găși altul  cu o lumina la fel de frumoasă și cu o energie atât de puternică.

Astfel că toate lucrurile s-au așezat că să devină al nostru. Era nelocuit de multă vreme, așa că a fost foarte mult de muncă, dar acum ne putem bucura de toate oasele rupte și firele albe ieșite între timp. Am făcut aici lucruri și activități pe care nu ne-am fi gândit vreodată că vom avea ocazia sau nevoia să le învățăm sau să le facem. Dar omul cât trăiește, învață. Am plantat pomi fructifeti, gazon (care acum arată senzațional, zici că suntem pe Wembley și de care suntem foarte mândri), am dat cu trafaletul, am montat parchet, am refăcut gardul, am tras utilități și alte nenumărate muuulte detalii.

În mod ironic, cea mai apropiată zona de acces în pădure de la noi de acasă este la vreo 400 m. Clar ceva ne atrăgea în zona asta… Aerul curat și liniștea. La altă zvârlitură de băț se află Mănăstirea Snagov unde este mormântul lui Vlad Țepeș. I se mai spune și Ostrovul  Snagovului, o insulă legată de pământ cu un pod lung care traversează lacul. Prima dată când am am văzut-o ne-a dus cu gândul la filmul cu același nume “Ostrov”, un film care ne-a rămas în inimi. Mănăstirea este un monument important de artă feudală din Țara Românească.  Este o ctitorie târzie a lui Micea cel Bătrân, atestată documentar în 1408 și refăcută de mai multe ori de alți domnitori, printre care și Vlad Țepeș.

Pe vremea când lucrările de amenajare din curte erau în toi, făceam des vizite la Școala de la Piscu pentru că începusem lecțiile de olărit cu Nea Gigi, asta ne mai ajuta să ne relaxăm și, oarecum totul luase o turnură interesantă.

Încet dar sigur ne gândeam să facem atelierul și pentru olărit, nu doar pentru desen și pictură.

Un moment important a fost când am cumpărat prima roată pentru olărit, electrică. Atunci a fost un fel de decret al independenței. A urmat construirea cuptoarelor, întâi de cărămidă, apoi a unuia de tip Raku și continuă cu perfecționarea și dezvoltarea tehnicilor și designului de obiecte.  Așa a început să se dezvolte pasiunea și să prindă formă atelierul nostru, care a fost botezat cu mândrie: CERAMICAL. Un alt fel de a spune că facem obiecte din ceramică, ceramic for all, adică ceramică pentru toți.

Și uite așa, fie că este iarnă la căldură focului de lemne, sau vară, pe terasă, între reprizele de muncă în grădină, lutul se transformă zi de zi în atelierul nostru de ceramică în obiecte utile, durabile, lucrate atent și cu pasiune, că de, așa e ceramica de Siliștea Snagovului!

Noi cozonim!

E Vinerea Mare și în lumina dimineții ne-am strâns toată gașca la spart nuci, curățat nuci, mâncat nuci. De fapt ne pregăteam să facem primii noștri cozonaci, așa că am adunat toate energiile pozitive odată cu nucile.

Cum timpul e mai prețios când trebuie să îl împărțim la 4 luați câte 2, 3 sau 4, l-am întrebat cu încredere pe bunicul de la Brăila despre rețeta de cozonac frământat la mașînă de pâine. Rețetă testată de el și savurată de noi de mai multe ori.

Așadar am scos mașină de pâine din cutie, am printat rețeta, am adunat ingredientele și ne-am pus la treabă.

Am făcut întocmai după recomandările de acolo și a ieșit perfect, cozonacul a crescut văzând cu ochii. Casa a fost învăluită în miros de cozonac copt așa cum mirosea când îi cocea bunica. Pofticioșii au venit în mai multe rânduri să verifice dacă opera noastră se rumenește în cuptor.

I-am scos, ne-am bucurat de pufoșii rumeniți și aromați și am gustat un colț mic…să vedem dacă am făcut bine…yummy!!!

Poftă bună!

Mai jos găsiți toate ingredientele și detaliile pentru rețeta de cozonac:

COZONAC – Rețetă mașina de pâine

Ingrediente

 • 220 mililitri lapte
 • 230 grame zahăr
 • 3 ouă
 • 1 lingură smântână
 • 35 mililitri borş
 • 1 fiolă rom
 • Zahăr vanilat- după gust
 • 1 praf sare
 • 100 mililitri ulei
 • 70 grame unt
 • coajă de lămâie
 • 810 grame făină
 • 35-50 grame drojdie, în funcție de făină (se pun întâi 35 grame; dacă după aprox 70 min nu crește semnificativ, se mai adaugă 15 grame și se reia tot programul)
 • 250 grame nuci măcinate pentru umplutură
 • ½ fiolă rom pentru umplutură
 • 150 grame zahăr pentru umplutură
 • lapte pentru umplutură
 • 30 grame cacao pentru umplutură
 • 100 grame stafide opţional

Mod de preparare

În vasul maşinii de făcut pâine, se pun ingredientele în ordinea scrisă mai sus şi anume, mai întâi laptele, apoi zahărul, ouăle întregi (care pot fi chiar bătute spumă înainte cu o parte din zahăr), o lingură cu smântână, praful de sare, uleiul şi untul la temperatura camerei.

Se continuă adăugând coaja rasă de lămâie, esenţa de rom, borşul şi în final făina.

Deasupra se pune drojdia, care poate fi granule sau proaspătă.

Vasul astfel pregătit se pune în maşina de făcut pâine şi se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie (programul durează 90 de minute, dintre care 30 de minute durează frământatul şi o oră crescutul. Pentru o mai bună eficienţă a frământatului, eu îi dau de două ori programul de frământat).

Între timp se pregăteşte umplutura. Nucile date prin maşina de tocat se amestecă cu cacaua.

Se adaugă zahărul (după gust).

Se adaugă lapte şi se pune pe foc că să se topească zahărul. Consistenţa trebuie să fie una mai moale, că să poată fi uşor întinsă peste aluatul de cozonac.

După ce aluatul a crescut, pe o suprafaţă unsă cu ulei călduţ, se ia o parte din aluat şi se modelează.

Se întinde cu mâna înmuiată în ulei.

Pe toată suprafaţa se întind 2-3 linguri de compoziţie de nucă.

Opţional, se pot pune deasupra şi stafide.

Se rulează.

Se pregăteşte încă un rulou de aceeaşi lungime şi grosime.

Apoi cele 2 rulouri se împletesc.

Cozonacul astfel obţinut se pune într-o tavă unsă cu unt, tavă pe care am ţinut-o iniţial lângă o sursă de căldură, adică această nu trebuie să fie rece.

Se lasă la crescut în tavă încă 30 de minute, la cald. Se unge pe toată suprafaţa cu un ou bătut.

Se presară cu seminţe de mac.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute (se poate face şi testul cu scobitoarea, pentru o mai bună siguranţă).

Poftă bună!

Top Hobby-uri pentru stat în casă.

Acum, când acasă este locul unde trebuie să fim!

Statul în casă din această perioadă de criză, ne învață să ne reinventăm și să ne readaptăm, reanalizăm, redescoperim, și așa mai departe. Probabil că nu am avut așa o oportunitate de multă vreme, în care să luăm la rând activități care să ne țină fizicul și spiritul în formă, activități care, altădată erau considerate delicatese de relaxare, o rara avis, o bucurie greu de atins în scurtele week-enduri.

Însă, nu că acum ar fi doar vreme de loisir, dar e cazul să le presăram printre responsabilitățile de administrare a unei vieți puțin contorsionate, puțin distante, schimbate, aiurite pe alocuri și jobul de la distanță.

Așadar, tot citind și inspirându-mă din viață noastră de familie, am adunat o lista de activități de făcut acasă, care să ne ajute să ne simțim mai bine. Sunt activități bune pentru toată lumea, fie că locuiești singur, cu partenerul sau aveți și copii. Noi avem doi…așa că uneori reușim să avem și zile superdezorganizate…sunt sigură că părinții de 2 știu ce zic.

1.       Exerciții fizice

Sportul este una cele mai importante surse de energie, adrenalină și endorfine. Cum mersul la sală nu mai este o opțiune, să nu lăsăm să treacă o zi fără un pic de mișcare fizică. Fie că avem ceva aparate pentru fitness acasă, o saltea de yoga sau un trainer preferat pentru zumba ori pilates, este bine să începem ziua cu un boost de optimism, așa că: la treaba!

2.       Cititul

Știu că toți avem un raft cu cărți necitite, la care ne gândeam de fiecare dată când le ordonăm…că nu avem timp de ele. Iată că a venit momentul lor! Am văzut că sunt multe oferte la cumpărăturile online, așa că ne putem extinde colecția. 😉

3.       Organizare

Probabil că aceasta a fost printre primele activități cu care ne-am ocupat fiecare. Din nou cei fără copii cred că au avut mai mult success, noi ceilalți suntem într-o continuă organizare. De la dulapul cu haine – de vara, de iarnă, de dat, de păstrat, la bucătărie – borcane organizatoare, un dulap nou sau  reașezarea pe rafturi a rezervelor.

4.       Decluttering sau cum ne recâștigăm spațiul

Cred că acest proces de eliberare-aerisire de obiectele inutile din fiecare cameră are șanse să devină o pasiune de lungă durata, pentru că mai mult spațiu înseamnă o atmosfera mai relaxantă, mai zen și o senzație sporita de confort. Mai pe scurt, o să ne bucurăm și mai mult de casă noastră, dacă vom avea loc să observăm vasul decorativ cumpărat din vacanță în Toscana, o lumânare parfumată, sau un tablou.

5.       Gătit – prăjituri, sau copt cocă pentru alte bunătăți

Eu una sunt mare fan gătit! Mi se pare foarte relaxant și mă încarcă cu o satisfacție asemănătoare cu cea a gurmanzilor când savurează mâncarea. Îmi place să gătesc rețete deja cunoscute, dar și mai mult să încerc noutăți din cărțile de bucate. Pe cuvânt că trebuie încercat! Veți vedea cum vi se umple inima când începe să miroasă în casă a prăjituri, friptură, pâine coaptă și pofticiosii vor fi atrași spre bucătărie.

6.       Filme 

Asta e o pasiune făină tare, și are capacitatea de a te face din om neom, să vrei să vezi din ce în ce mai mult și mai diversificat. A fost o vreme când aveam timp să urmărim ce a mai lansat fiecare dintre regizorii noștri preferați. Am dezvoltat o afinitate specială pentru regizorii asiatici (Kim Ki-duk, Tran Anh Hung, Chan-wook Park, Akira Kurosawa ) dar îi iubim tare și pe Wim Wenders, Pedro Almodovar, Nikita Mikhalkov, Giuseppe Tornatore, Martin Scorsese, Radu Mihăileanu și mulți alții. Mai bine vă las un link la IMDB cu lista de filme pe care aș vrea să le văd https://www.imdb.com/list/ls006477770/edit?ref_=wl_edt_pwr

Sau cu cele mai bune filme pe care le-am văzuthttp://www.imdb.com/list/ls052347829/

Vizionare plăcută!

7.       Grădinăritul este foarte relaxant și contribuie la crearea unui spațiu personalizat și plin de viață. În special acum, primăvara, ne dorim să ne apropiem cât mai mult de natură, dar contextul nu ne permite să stăm afară atât și așa cum poate ne-am dori. Așa că, o oază de verdeață pe terasă, pe balcon, în bucătărie sau în baie este perfectă. Putem să ne amenajăm o minigradină de plante aromatice sau legume și dacă stăm la bloc. Avem o mulțime de opțiuni în ceea ce privește ghivecele sau recipientele pentru plante. Putem alege să refolosim diverse suporturi de la lumânări sau vreun ceainic mai vechi care stă ascuns în dulap. [VARIANTE???]

8.       Coloratul – pictatul este aliatul perfect care ne ajută să ne exprimăm sentimentele fără cenzură indiferent de vârstă. Va puteți bucura împreună cu cei mici de combinarea culorilor pe paletă sau de cărțile de colorat. Foarte faine sunt și cărțile de colorat pentru adulți cu tot felul de modele mandala, gândite și recomandate exact pentru această terapie de relaxare prin culoare.

9.       Modelajul poate fi super distractiv, mai ales dacă ai un piticuț prin preajma și îți arată cum vede el lumea. Fie că facem niște biluțe, niște figurine sau un obiect din preajmă, ne putem juca cu plastilină, lut, pastă modelatoare, fimo sau coca – deși știu că făină e la mare preț zilele astea. Dacă vreți și puțină culoare, puteți adaugă în cocă niște cacao, sau ceva culori alimentare, și în felul acesta veți avea și o activitate de stimulare tactilă pentru copii. După ce se usucă, putem să le pictăm. 🙂

10.   Tricotatul sau cusutul

 Mulți dintre noi au admirat-o pe bunica în timp ce cosea sau tricota atunci când eram mici. Chiar dacă poate părea imposibil de tricotat un fular, sunt sigură că tutorialele online vă vor fi de ajutor. Trebuie doar să alegeți culorile care vă plac pentru firele de mohair.

11.   Scrisul

Acum e momentul pentru scris prima carte. Am și eu în preajmă un doritor. Nu cred că este ușor, dar sigur e satisfăcător. Că să fie mai tentant puteți începe cu niște articole de blog, eseuri sau memorii. Și marii scriitori au publicat la un moment dat astfel de scrieri…sunt savuroase. Îmi vin în minte acum caietele lui Saramago. Hm, cu toate că acolo au fost scrise pe final de carieră și de viață.

12.   Dansul ne menține în formă corpul și spiritul. Dar pentru că vine împreună cu muzica, ce-ar fi să încercăm să dansăm de fiecare dată pe alt gen de muzică? Dacă avem și partener sau spectator cred că poate fi și amuzant. Plus că ne încălzim articulațiile și mai luăm o porție de endorfine.

13.   Yoga 

      Echilibrul este un element foarte sensibil și cred că cel mai greu este să reușim să îl menținem… O perioada perfectă pentru concentrare, relaxare, meditație și comuniune cu energiile pozitive. Iar o lumânare parfumată poate fi companionul perfect.

14.   Album cu Însemnări. Știți, stil jurnal?!

E frumos că din când în când să răsfoim albume și să ne amintim de diverse momente, experiențe, călătorii…nostalgii… Sau poate avem o perioada cu mai multă inspirație și nu vrem să pierdem ideile bune că să putem reveni la ele. Secret profesional: Dacă vă alegeți un caiet sau o agenda care să va placă foarte mult și un stilou sau pix care are o cerneală făină și o senzație plăcută pe hârtie, scrisul o să vină singur, promit!

15.   Puzzle sau Lego

Hah, eu mă specializez împreună cu Nichita la puzzleuri cu prietenii de la Disney și Eroii în pijamale, dar chiar și așa este o activitate relaxantă și care te ține prins până ai așezat și ultima piesă. Apoi te umfli în pene! Ce tare ești! Din experiență zic… Și Lego este sensațional! Trebuie să încercați!

16.   Exploring new music-video

Scrisesem mai sus despre filme, dar și la muzică “poftă vine mâncând”. Cele două industrii s-au dezvoltat atât de mult încât odată ce începeți să explorați noi stiluri de muzică și de filme, documentare sau animații, o să fie foarte greu să va opriți din căutări. Ajută clar la dezvoltarea personală. J

17.   Învățat la un instrument

Și subiectul asta e fun. Nichita, personajul principal de la noi din casă, are și o colecție de instrumente musicale, și din când în când ne orgnizeaza pentru concert, super distracție!

Acum serios, chiar e foarte interesant când mă mai joc și eu la orgă lui electrică semiprofesională, are și un fel de ghid integrat care te ajută să înveți. Sunt o mulțime de lecții online care vă așteaptă. Doar, muzica face bine!

18.   Scris un cântec

Aici vorbim deja despre nivelul următor, trebuie să fi învățat destul de multe pentru o compoziție muzicală,  dar cred că ne încadrăm și dacă ne ocupăm de versurile unui cântec pe care apoi să îl fredonăm.

19.   Cursuri online –coding- învățat limbi străine

Hai să ne pregătim pentru când primim liber la vacanțe! Să putem vorbi și noi pe limba oamenilor din Asia, Germania, Italia, Spania sau care vă place vouă. De asemenea sunt disponibile cursuri online de câteva săptămâni. Am zis de limbi străine , dar în funcție de pasiuni, găsiți cursuri pentru orice domeniu: croitorie, programare, grafică, fotografie, gătit, etc.

20.   Restaurare mobilier

După ce ați terminat cu organizarea, relaxarea și ați făcut ceva bun de mâncare, e vremea să primeniți scaunele sau noptieră din lemn masiv. Cu  ceva instrumente pentru șlefuit și un baiț nou, veți avea o piesă de mobilier proaspătă și asortată cu designul casei. Nu uitați de mască, de preferat să se lucreze pe balcon sau terasă…că să protejăm casa. Spor!

21.   Fotografia

Astăzi putem deveni fotografi fără să investim în aparatură profesională. Un telefon, o tabletă sau un aparat foto compact pentru luat în vacanță e sufiecient. Important este să fim atenți în jurul nostru și să surpindem lumina la momentul potrivit. Cu siguranță câteva informații depre fotografie vor face bine fotografului din tine.

Lista ar putea continua, dar măcar să apucăm să facem o parte dintre cele de mai sus. Vamos!